Tusentals pensionärer utan sina pensioner

Uppdaterad
Publicerad

Under år 2016 flyttade över 50 000 pensionärer till Finland, drygt 16 000 till Tyskland och nästan lika många till Norge och Danmark. Av de som flyttat till Finland är det många som går miste om sina svenska pensioner eftersom Pensionsmyndigheten i Sverige saknar deras nya kontaktuppgifter.

Drygt 18 000 pensionärer som flyttat till Finland går idag miste om sina svenska pensioner eftersom de inte meddelat någon ny adress till Pensionsmyndigheten. Pensionmyndigheten har försökt nå de tjugotusen pensionärer som numera är bosatta i Finland och som har rätt till svensk pension, men trots ihärdiga försök har man endast lyckats komma i kontakt med 1900 av dem, knappt tio procent.

20 000 pensionärer utan sina pensioner

Allt fler svenska pensionärer väljer att flytta utomlands och trenden visar att antalet bara ökar. För de som flyttar är det viktigt att uppge den nya adressen till svenska myndigheter så att de vid behov kan nås även längre fram.

– Trenden är att det är fler som flyttar.  Antalet pensionärer som flyttar ökar successivt, det  är den trenden vi ser, även till andra länder som Grekland eller Spanien. Allt fler som har tjänat ihop sin pension i Sverige flyttar till ett annat land, berättar Jimmy Larsson-Hagberg som är pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Under år 2016 flyttade 55 486 pensionärer till Finland, 16 365 till Tyskland, 14837 till Norge och 9546 till Danmark. Andra populära destinationer för pensionärer var USA, Spanien, Grekland, Storbritannien, Frankrike och Österrike.

Fler kan bli utan pension i framtiden

Allt fler finländare väljer idag att jobba i Sverige, men många flyttar ändå tillbaka till Finland när de gått i pension och Larsson-Hagberg på Pensionsmyndigheten befarar att antalet pensionärer som blir utan sina svenska pensioner kommer att öka. Redan nu rör det sig om rätt stora summor.

– Summorna skiljer sig väldigt mycket åt, vi kan inte säga exakta summor men det är klart att det är mycket pengar. Om det är 20 000 personer som har tjänat in i pension så är det väldigt många nollor, säger Larsson-Hagberg.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.