Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan hända om du som svensk delar vidare Pentagondokumenten? Hör Levi Bergstedt, chefsjurist på Truesecggruppen och expert inom cyberjuridik i klippet.

Vad händer om du sprider de läckta Pentagondokumenten?

Publicerad

USA uppmanar allmänheten att inte sprida de hemligstämplade Pentagondokumenten och på nätforum har originalen från läckan blivit allt svårare att hitta. Men vad finns det för risker om du som privatperson sprider vidare materialet?

Att sprida vidare hemligstämplat material som skadar Sveriges säkerhet har varit olagligt länge. Sedan årsskiftet 2023 är det också straffbart att sprida uppgifter som kan skada Sveriges relation med andra länder. 

USA:s talesperson för nationell säkerhet, John Kirby, har sagt att de så kallade Pentagondokumenten inte är ämnade för allmänheten och att han inte vill se att materialet publiceras i media. Det senaste dagarna har originalen från läckan blivit allt svårare att hitta, det är mest skärmdumpar från läckan som cirkulerar.

Misstänkta Pentagonläckan

BBC beskriver hur användare som tidigare delat materialet nu har raderat innehållet.

Vad kan hända om du som svensk delar vidare Pentagondokumenten? Hör Levi Bergstedt, chefsjurist på Truesecgruppen och expert inom cyberjuridik i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta Pentagonläckan

Mer i ämnet