Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén kallar Hälsans förskola ett skräckexempel. Foto: TT/SVT

Lärarförbundet: Vinster får aldrig gå ut över barnens behov

Uppdaterad
Publicerad

Ett skräckexempel som visar hur barns behov blir förbisedda till förmån för vinstintressen. Det kallar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén Hälsans förskola, där jakten på tillväxt gjort att barnen fått en långt ifrån hälsosam start på livet.

På Hälsans förskola fick barnen knäckebröd och vatten till frukost samtidigt som ägarna gick med miljonvinst. Uppdrag granskning avslöjar i dag hur den privata förskolan i flera år bantat ner barnens matbudget till minimum – allt för att spara pengar och gå med vinst.

Kritiken från Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är svidande. Hon säger till SVT att det som hänt på Hälsans förskola är ”fullständigt oacceptabelt”.

UG – Hälsans förskola

– Här är alla lågvattenmärken passerade. Vinster får aldrig gå ut över barnens behov och det är solklart för mig att så har skett här. Jag är djupt upprörd, säger Eva-Lis Sirén.

”Ignorerar det mest grundläggande”

Flera föräldrar vittnar om problem och en före detta verksamhetschef berättar för Uppdrag Granskning att hon slutade på förskolan, förskräckt över bristen på mat. Trots de återkommande problemen som flera anställda kan bekräfta så har förskolan gått med vinst flera år i rad – med så mycket som åtta miljoner.

Eva-Lis Sirén kallar Hälsans förskola för ett skräckexempel som nu tar uppmärksamheten från vad debatten borde handla om, till exempel ökande storlek på barngrupper och antalet förskolelärare.

– I stället ser vi här hur man fullständigt struntar i barnens behov. Man ignorerar det mest grundläggande.

Att man förbiser barnens behov för att göra vinster är en debatt som finns både inom den privata och kommunala sektorn, menar Eva-Lis Sirén. Hon lägger ett ”hårt ansvar” på ägaren till Hälsans förskola, men säger att lärarförbundet även satt tryck på regeringen om ökade inspektioner.

– Man måste förstå att trycket är oerhört stort på förskolan, den bygger det första steget i utbildningsväsendet.

Björklund: Skolinspektionen bör granska

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kallar uppgifterna om situationen på Hälsans förskola som ”märkliga” och efterlyser en grundlig utredning från myndighetshåll.

– Jag utgår ifrån att Stockholms Stad och Statens Skolinspektion går till botten och granskar detta ordentligt. Jag utgår ifrån att de som har ansvaret att granska och ha tillsyn, nu utövar tillsyn, och vidtar de åtgärder som behövs om man anser att det behövs åtgärder, säger Björklund till SVT.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven går ett steg längre i sitt omdöme och upprörs mycket över Uppdrag gransknings avslöjande.

– Stämmer de här uppgifterna, vilket de verkar göra, så är det fullständigt oacceptabelt. En sådan aktör ska inte finnas med verksamhet i vår barnomsorg.

Hård dom i sociala medier

Även i sociala medier har kritiken varit hård, både mot Hälsans förskola – men även mot regeringens politik.

Marie Antman ‏marieantman  10h

”Ett till bevis på att girigheten inte ska få härja fritt inom välfärden”, twittrar Marie Antman.

”Förskola svälter barn för att få ihop sin 8 miljonersvinst. Heja vinster i välfärden som ger så bra kvalitet”,  skriver Lisa Inge.

”Sånt här är ibland det äckligaste jag vet. Vuxna individer tjänar pengar på att barn har det sämre”, twittrar signaturen Fotbollsdamp medan llrundgren skriver:

”För fan samhället. FATTA någon gång att privata aktörer, i detta fallet, INTE är bra. Detta är inte acceptabelt.”

Eva-Lis Sirén kräver ett skarpare regelverk för att förhindra att jakten på vinst går ut över barnens behov. Hon säger att det är ”alldeles självklart” att dagens avslöjande kommer att påverka väljarna inför höstens val.

– Vi vet att skolfrågan redan är viktigast. Oavsett vilken generation man tillhör så vill man känna sig trygg med att barn har det bra i skolan. För väljarna är det här jätteviktigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hälsans förskola

Mer i ämnet