Det pågår en strid om ekomat i Laholm. Foto: SVT

Här har ekomålen lett till storstrid

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som allt fler kommuner inför allt högre målsättningar för ekomat finns det andra som helt avstår. Vissa av dem är i traditionella lantbruksbygder, där kritiker misstänker att lokala makthavare sätter egna intressen framför miljön.

– Vi lever mitt i ett lantbrukslandskap och jag tycker det är smartast att handla så lokalt det går, säger Erling Cronqvist (C), vice ordförande i kommunstyrelsen i Laholm.

Han tillhör de svenska kommunpolitiker som är skeptiska till att sätta upp mål för andelen ekologisk mat i de offentliga inköpen.

SVT granskar ekomaten

– Om man sätter ett mål, och produkterna inte finns, då kan man behöva importera ekologiskt. Och då har det ekologiska förfelat sitt syfte.

Förslag till utredning

I just Laholm väckte Miljöpartiet för några år sedan ett förslag om att kommunen skulle införa ett eget ekomål. Motionen mötte motstånd, först skulle den avslås men sedan placerades frågan i en utredning av en ny kostpolicy – en utredning som fortfarande pågår.

– Man känner det tar väldigt lång tid få igenom något som det inte riktigt finns jordmån för, säger Lena Angviken (MP), kommunfullmäktigeledamot och en av de två motionärerna.

– Vi har våra misstankar. Det är en stark bondekommun, och då värnar man sina bönder, säger Eva Ericsson (MP), den andra motionären.

Själv lantbrukare

Centerns ledande företrädare Erling Cronqvist driver själv ett konventionellt lantbruk, men han förnekar att hans motstånd mot ekomål skulle handla om att gynna honom själv eller andra lokala bönder.

– Man får den effekten men jag vill att barn och gamla ska få bra livsmedel och det får man om man handlar lokalt.

Tipsa oss och delta i debatten om miljön och ekomaten, mejla dinrost@svt.se eller använd #dinröst i sociala medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar ekomaten

Mer i ämnet