Foto: TT

Jobb och invandring väckte känslor i partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Med fyra dagar kvar till valet möttes i dag riksdagspartiernas ledare i en debatt i Sveriges Radio. Med argumenten vässade och nerverna på helspänn väckte flera frågor en emellanåt hetsig stämning mellan politikerna.

Valdagen kryper allt närmare, och partierna gör en sista spurt för att fånga just din röst. På onsdagen möttes riksdagens partiledare i en sprakande slutdebatt i Sveriges Radio.

Det blev återigen tydligt vilken fråga som dominerar valdebatten: jobben, jobben, jobben. Centerpartiets Annie Lööf valde att kalla skiljelinjerna i partiernas jobbpolitik de tydligaste i hela valrörelsen.

– Det här är den viktigaste konflikten i svensk politik, om vi ska fortsätta satsa på småföretagarna eller ta pengar för att införa traineejobb, sa Lööf.

Hon syftade på Socialdemokraternas förslag om traineejobb som ett sätt för framförallt yngre att slå sig in på arbetsmarknaden.

– Traineejobben funkar bra för att ta sig ut i arbetslivet, sa Stefan Löfven (S).

”Ska kämpa för arbetslinjen tills jag dör”

S-ledaren menade också att jobben är en fråga som går tvärs igenom hela politiken, som bland annat kan kopplas till infrastruktur och miljö. Han gav även statsminister Fredrik Reinfeldt (M) en känga för att inte ha tagit vara på dessa jobbmöjligheter.

– Resultatet av den politik som ni har genomfört är att ungdomsarbetslösheten är högre än när ni tillträde, sa Löfven.

När Löfven påstår att Reinfeldt åtta år vid makten har varit arbetsmarknadspolitiskt bortkastade slår dock Moderatledaren näven i bordet. Jobbpolitiken har som bekant under Reinfeldts styre varit Moderaternas paradgren.

– Jag kommer att kämpa för arbetslinjen tills jag dör, sa Fredrik Reinfeldt och möttes av applåder från publiken.

– Tomma tunnor skramlar mest, och nu fick vi se en tunna som skramlade väldigt mycket, replikerade då Jonas Sjöstedt (V), som ansåg att regeringens prat om sin lyckade jobbpolitik mest var tomma ord.

Åkesson ställde invandring mot välfärd

Det var dock mer än jobben som väckte häftiga reaktioner från politikerna. När invandrings- och migrationspolitiken lyftes upp för debatt inledde Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson med att beskriva sin syn på den förda politiken.

– Vi ser segregation som växer, utanförskap som växer, mycket på grund av att invandringspolitiken har varit misskött, sa Åkesson.

Han pekade på att de övriga riksdagspartiernas största framtidssatsning är fortsatt stor asylinvandring. Han ställde detta mot ökade resurser till välfärden.

Fredrik Reinfeldt (M) kontrade då med att han var trött på att Sverigedemokraterna alltid får inleda och styra den politiska debatten om invandring och immigration. Han upprepade sitt uttalande om att han anser att invandringen berikar Sverige, att mångkultur är något som gör Sverige till ett bättre land.

– Vi växer med att människor får komma till vårt samhälle, sa Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt: Jobb och integration går hand i hand

Jimmie Åkesson hävdade dock att gemena svenskar nog inte ser invandringen som något berikande.

– Detta spännande samhälle Fredrik Reinfeldt talar om är kravaller och många andra former av grov brottslighet, säger Jimmie Åkesson.

Uttalandet fick Fredrik Reinfeldt att ryta tillbaka och säga att Åkesson målade upp en svartvit bild, att det skulle vara invandrare som begår brott medan infödda svenskar alltid är skötsamma. Han menade att oro i socialt utsatta områden handlar om bristande integration, och att mer måste göras för att få in nyanlända asylinvandrare på arbetsmarknaden, snarare än att strypa invandringen.

Romson: Regeringen hycklar

Ett tredje hetsigt moment i debatten gällde miljöfrågan. Den debatten handlar till stor del om statligt ägda Vattenfalls förehavande i Tyskland. Miljöpartiet har KU-anmält regeringen för hanteringen av Vattenfalls affärer.

Miljöpartiets Åsa Romson anklagade regeringen för att hyckla när de påstod att Sverige gör tillräckligt i den globala klimatfrågan, medan de samtidigt genom Vattenfall bryter kol utomlands. Reinfeldt menade att den borgerliga regeringen samtidigt satsar mycket på förnybara energikällor, och att även Miljöpartiet är ansvarigt för Vattenfalls agerande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.