Så tycker partierna om vindkraftsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Meningarna går isär bland partierna ifall man bör ge stöd till vindkraftsproduktion. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de som särskiljer sig genom att vilja ta bort elcertifikatsystemet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ge ännu mer stöd till vindkraft.

Det finns redan ett elcertifikatsystem där en del av konsumenternas elräkning går till nybyggd förnybar el – till exempel vattenkraft, biobränslen och vindkraft. Det finns också flera förslag på ytterligare stöd, bland annat att införa ett mer riktat statligt stöd till vindkraftsproduktionen. SVT har gjort en sammanställning på vad riksdagens partier tycker om olika former av stöd till vindkraften.

Miljöpartiet

Enligt sin miljöpolitiske talesperson Helena Leander vill MP sätta högre mål för förnybar el i elcertifikatsystemet. Partiet har dessutom flera andra satsningar på stöd till vindkraft.

Fokus vindkraft – #dinröst

MP vill också införa en så kallad ”nettodebitering” på vindkraft. Om man har en egen vindsnurra ska man kunna sälja överskott på den egenproducerade energin tillbaka till elproducenterna.

Vänsterpartiet

Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson, vill se mer statligt stöd för att underlätta produktionen av vindkraft, exempelvis ekonomiskt stöd vid etablering av havsbaserad vindkraft. Partiet önskar också en höjd ambitionsnivå i elcertifikatsystemet.

”Vår långsiktiga vision är ju 100 procent förnybart till 2040 så ambitionsnivån får nog höjas mer än så efter 2020” skriver han via epost.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna har inga förslag på subventioner till vindkraften via statskassan. Istället vill man att stödet via elcertifikaten ska utökas. Samtidigt ser man ett problem på sikt när etableringen av havsbaserad vindkraft gör kvoterna ohållbara. Det är ett problem man vill lösa tillsammans med övriga partier.

– Kommer vi till makten efter valet så kommer vi arbeta för en bred energiöverenskommelse. säger Matilda Ernkrans, Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson

Centerpartiet

Centerpartiet föredrar elcertifikatsystemet framför rena subventioner till vindkraft och annan förnybar el.

Roger Tiefensee, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, menar att systemet för elcertifikat kanske ger långsamma effekter på förnybar elproduktion, men det skapar en mer konkurrenskraftig vindkraft. Långsiktigt vill man att vindkraften ska klara sig utan stimulanspaket – att den ska kunna stå på egna ben.

Folkpartiet

Folkpartiet står bakom regeringens energiöverenskommelse, men är samtidigt generellt sett mot subventioner. Eva Flyborg, Folkpartiets energipolitiska talesperson, vill att all energiproduktion ska kunna klara sig själv.

”Vindkraften är vare sig kostnadseffektiv eller ett stabilt sätt att producera el. Sverige bärs upp av vatten- och kärnkraft”, skriver hon till SVT via mejl

Moderaterna

Cecilie Tenfjord Toftby, moderaternas ansvariga för energifrågor, tycker att systemet med elcertifikat fungerar bra. Men mer riktade stödåtgärder med statliga medel säger man nej till. Moderaterna vill generellt sett se energineutrala stödsystem.

– Vi tycker inte det ska finnas statliga subventioner till enskilda energisystem, som vindkraft. säger Cecilie Tenfjord Toftby

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna vill inte subventionera vindkraft därför att det är för dyrt och pengarna används bättre till andra energisatsningar. Man menar dessutom att miljöargumenten för vindkraften inte håller. Josef Fransson, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, menar att vindkraften inte är miljövänlig.

– Satsningar på vindkraft gör svensk elmarknad beroende av reglerkraft. Denna kommer att produceras på fossilt bränsle.

Sverigedemokraterna vill därför fasa ut och avskaffa elcertifikatsystemet.

Kristdemokraterna

KD står bakom regeringens energiuppgörelse. Trots det vill man till skillnad från Centerpartiet ta bort stödet till 2020 för den förnybara elen och vindkraften genom elcertifikaten.

– Jag tycker att det har varit bra att vi har haft subventioner för att bygga upp förnybar elproduktion. Det här är en mogen bransch och då tror jag inte på eviga subventioner utan då får man stå på egna ben, säger Mats Odell (KD) ordförande i riksdagens näringsutskott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus vindkraft – #dinröst

Mer i ämnet