Foto: SVT

Säpo storsatsar i Almedalen

Publicerad

Det är inte bara politiker, journalister och pr-konsulter som laddar för en hektisk vecka i Visby.
För Säpo är Almedalsveckan årets största insats.

– Vår närvaro kostar en del, men det är det värt för att skydda demokratin, säger Thérèse Naess, kommenderingschef på Säpo.

När Visby invaderas av politiker, debattörer och pr-folk krävs en rejäl kraftsamling från dem som ska sköta säkerheten under årets rekordstora Almedalsvecka. Rikskriminalpolisen är på plats och över 60 poliser från Stockholm hjälper sina gotländska kollegor att hålla ordning.

Livvakter toppen på isberg

För Säpo är det årets mest personalkrävande insats.

– Det man ser av våra livvakter är bara toppen på isberget. Vi har här underrättelsehandläggare, säkerhetschaufförer, analytiker och andra som är satta att samverka med polisen och skapa ett bra underlag för vårt arbete, säger Thérèse Naess.

200 av Säpos 400 skyddspersoner kommer att vara i Visby under veckan. Att bevaka dem i myllret av tusentals besökare som trängs på en liten yta är en speciell utmaning.

– Våra folkvalda, som vi är satta att skydda, ska verka under en väldigt liten yta och möta så många människor som möjligt under veckan. Vårt uppdrag är att se till att de kan göra det och samtidigt känna sig trygga.

Allvarligare politikerhot

Hur många säkerhetspoliser som är i Visby och vad insatsen kostar är hemligt. Men en genomgång som SVT gjort visar att totalkostnaden för personskyddet har ökat med 44 procent på fem år och kostade förra året nära 470 miljoner.

En förklaring är Sverigedemokraternas inträde i riksdagen. Flera av deras ledamöter har personskydd. Dessutom är hotbilden mot våra politiker allvarligare nu än i början av 2000-talet.

– Personskyddets kostnader styrs inte av vissa partier utan hotbilden mot våra skyddspersoner. Hotbilden kan variera från dag till dag. Säkerhetspolisen gör därför kontinuerliga hot- och riskbedömningar för våra skyddspersoner och sätter in lämpliga åtgärder, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

En som vet hur det är att leva med livvakter är Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Det är ett nytt liv och en del i vardagen som det aldrig har varit förut. Det är nytt men de gör ett fantastiskt jobb och det är mycket sympatiska människor så det går det med, säger han.

FAKTA: Kostanden för personskyddet

Visa

2009 : 324 miljoner. Totalt anslag 916 miljoner.
2010: 369 miljoner. Totalt anslag till 947 miljoner.
2011: 399 miljoner. Totalt anslag  951 miljoner .
2012:  450 miljoner. Totalt anslag 1047 miljoner.
2013: 468 miljoner. Totalt anslag 1064 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2014

Mer i ämnet