Statsvetaren: Han attackerades mest

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Anders Sundell har granskat hur toppkandidaterna debatterade i slutdebatten. Han säger att Lars Adaktusson fick ta emot flest attacker och att det kan vara positivt.

– Det här var Kristdemokraternas och Lars Adaktussons kväll. De syntes mycket mer än vad de gör i opinionen.

I partiledardebatten för några veckor sedan var det fullt av attacker, framförallt från alliansens håll mot Stefan Löfven (S).  Den här gången var det Lars Adaktusson som fick ta emot flest attacker:

– Kristdemokraterna kom fram på ett helt annat sätt här än i partiledardebatten. Lars Adaktusson var den som blev attackerad mest här medan Göran Hägglund blev attackerad minst i partiledardebatten.

EU-valet 2014

Sundell märkte också av att Centerpartiets Kent Johansson gick emot både Lars Adaktusson (KD) och Gunnar Hökmark (M).

– Han angrep allianskollegan Lars Adaktusson om märkning av mat, och Gunnar Hökmark i energifrågan, vilket i princip inte förekommer i partiledardebatterna. Centerpartiet har i ett läckt dokument aviserat att de kanske skulle ta konflikt med de andra allianspartierna och de verkar de alltså sätta denna plan i verket.

”En bra debatt”

Piratpartiet har haft det svårt i opinionsmätningarna och kämpar för att behålla sin plats i EU-parlamentet. Men deras kandidat hade det svårt i första halvlek då han knappt syntes. I andra halvlek kom han fram mer och var totalt den som var mest offensiv tillsammans med Miljöpartiets Isabella Lövin.

– Jag tycker det var en bra debatt. Hade jag fått välja hade det varit omvänd ordning så att frågan kom i första halvlek och inte i andra. Jag är väldigt glad över att Piratpartiets favoritfrågor också fick komma med, säger Christian Engström som var lite väl speedad enligt Lars Adaktusson:

– Christian Engström hade nog druckit lite för mycket kaffe, han var speedad och avbröt hela tiden.

”Hatar att prata skit”

Marit Paulsen stack ut med att i princip inte attackera någon annan. Det var hon tydlig med inför debatten och efteråt höll hon kvar vid det:

– Jag hatar detta att prata skit om andra. Jag vill väldigt gärna tala om vad jag vill göra. Det är upp till medborgaren att fatta beslut efter en sån här debatt, säger Marit Paulsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet