Jublande Sverigedemokrater på valvakan. Foto: TT

Succéval för SD

Uppdaterad
Publicerad

Med 9,7 procent gick SD fram 6,6 procentenheter jämfört med förra EU-valet och får två mandat i EU-parlamentet.

Att Sverigedemokraterna, som tidigare inte haft några mandat i Europaparlamentet, röner så stora framgångar är det som överraskar mest i hela valresultatet, anser statsvetaren Henrik Oscarsson.

– Det mest spännande är att SD inte tar ett, utan två, mandat i Europaparlamentet, säger han i SVT:s valvaka.

Sverigedemokraterna blev största parti i tre av landets kommuner: Hörby med 20,8 procent, Örkelljunga med 23,7 procent och Sjöbo med 24,1 procent – nästan var fjärde väljare. Det visar siffror som SVT Pejl har tagit fram.

Till skillnad från tidigare val gick partiet framåt även i norra Sverige, där stödet tidigare har varit svagt. I flera kommuner i Norrbotten och Västerbotten har partiet över tio procents stöd, där Sorsele utmärker sig med hela 14,2 procent.

”Vi ska göra skillnad”

SD:s nya namn i Bryssel, Kristina Winberg, höll ett tacktal efter att resultatet presenterats:

– Vi ska ned, göra skillnad och få inflytande. Ni kommer att få höra mycket av oss därnere. Ni ska få se att det här blir kanon.

Även Sverigedemokraternas partiledare kommenterade framgångarna:

– Andra partier skickar mer eller mindre pensionerade politiker eller personer från ungdomsförbund för att skaffa sig erfarenhet. Vi skickar en kvinna som jobbat inom vården som sett hålen i välfärden. Vi kommer att skicka en lastbilschaufför med 30 års erfarenhet av branschen. Han har sett sina kollegor fått sparken. Det är kandidater som jag är oerhört stolt över. Det är inga proffspolitiker. Vi vill skicka goda representanter för våra väljare, säger Jimmie Åkesson.

Starka politiska reaktioner

Många politiker var snabba att kommentera Sverigedemokraternas resultat. På Feministiskt initiativs valvaka blev EU-kandidaten Soraya Post allvarlig mitt i allt jubel.

– Vi är deras direkta fiender, det är så det är. Men vi är med på planen och kommer att sprida vår feministiska dimension i alla politiska frågor.

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tog tillfället i akt att kommentera Sverigedemokraternas intåg i sitt tal till väljarna.

– Sverige vill ta fajten mot rasisterna. Det vill Sverige i dag, och jag lovar er att det vill Sverige i september också, säger han.

Reinfeldt: ”Stolt över tron på Europa”

Utan att nämna Sverigedemokraternas framgångar kommenterade Fredrik Reinfeldt ändå de allmänna högerextrema vindarna i Europa under Moderaternas valvaka, och sade sig vara nöjd med partiets valrörelse.

– Vi har gjort en investering i det som är rätt, vi har stått upp för öppenhet och frihet. Vi vet vad som händer med ett Europa som ger efter för vi-och-dem-tänkande och aggressiv nationalism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet