Allianspartierna får egen majoritet i Älmhult

Uppdaterad
Publicerad

C, L, M och KD får tillsammans 21 av kommunens 41 mandat, vilket öppnar upp för maktskifte i den S-ledda kommunen. Men Centerns förstanamn, Elizabeth Peltola, är under valnatten försiktig med att utropa sig till segrare.

– Man ska ha stor respekt för att alla röster ska räknas först, sen ska vi föra en dialog med de partier som ligger närmast, sade Elizabeth Peltola till SVT Nyheter Småland under söndagen.

Kommunen har under mandatperioden styrts av de rödgröna partierna S, V och MP. Centerpartiet ökar nu med 3,5 procentenheter och får 22,4 procent av rösterna i Älmhult. Socialdemokraterna är fortfarande störst med 29,4 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige.

Val 2018 Småland

Även om Elizabeth Peltola är försiktig med att utropa sig till segrare, är hon glad över att partiet lokalt ökat mer än partiet gjort på riksplanet. Det preliminära valresultatet innebär att allianspartierna tillsammans får 21 mandat, medan de rödgröna landar på 15, och Sverigedemokraterna på fem mandat.

– Resultatet ska bli hundra procent klart. Men redan nu kan vi konstatera att för C:s räkning så har det blivit tummen upp, säger hon till SVT Nyheter Småland.

SVT Nyheter Småland har sökt Eva Ballovare (S), utan att lyckas nå henne.

Mandatfördelningen i Älmhults kommun efter valnattens rösträkning.

Bättre än rikstrenden

Statsvetaren Erik Wångmar menar att resultatet i Älmhult var relativt väntat.

– Jag hade trott att de borgeliga partierna skulle bli störst, men inte att de skulle få egen majoritet. De rödgröna partierna har inte haft det så lätt med tanke på att deras budget röstats ner gång på gång. Resultatet är inte särskilt förvånande, men det gick lite bättre än rikstrenden, säger Erik Wångmar, lektor i statsvetenskap på Linnéuniversitetet i Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet