Anders Häggkvist (C), kommunalråd Härjedalen Foto: SVT

C i Härjedalen: ”Det behövs breda lösningar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Centern gått framåt i Härjedalens kommun hoppas nu partiet att kunna fortsätta styra kommunen i ytterligare fyra år tillsammans med de övriga allianspartierna.

Liksom i de flesta andra kommuner i länet gick Centern framåt även i Härjedalen. Hittillsvarande kommunalråd Anders Häggkvist är nöjd.

– Det känns riktigt bra. Vi har bättre förutsättningar nu framåt att göra ett bra jobb än vi haft, säger han.

Val 2018 Jämtland

Han är nöjd inte minst mot bakgrund av att som Centern styrt kommunen de senaste två åren, tillsammans med Moderaterna och Liberalerna, och ändå lyckats få ett ökat antal röster.

Centerns sätt att driva landsbygdsfrågor att lett till framgång, tror Anders Häggkvist.

– Sedan har vi i Centern här varit tydliga med att vi har alldeles för stora frågor framför oss för att vi ska med knapp voteringar i fullmäktige. Det behövs breda lösningar. Vi kommer att vilja förverkliga att vi har breda lösningar.

Vill sitta kvar

Centern ökade antalet röster och får sju av de 31 mandaten i fullmäktige, samtidigt tappade Socialdemokraterna fyra mandat och får 11 mandat.

Du sa till oss på SVT innan valet att Härjedalingarna förtjänar en stabil majoritet, hur ska det uppnås?

– Ja nu ska vi förhandla och försöka få till en sådan, säger kommunalråd Anders Häggkvist (S) som slår fast att han vill sitta kvar som kommunalråd.

Centern skulle tillsammans med Socialdemokraterna kunna nå en majoritet med 18 mandat av de 31 som behövs. Är det ett alternativ?

– Det första alternativet är en majoritet med Moderaterna och Kristdemokraterna och det är där vi ska börja, säger Anders Häggkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet