Foto: Johan Nilsson/TT
Val 2018

C: ”Vi kommer inte att sätta oss i ett S-styre i Malmö”

Publicerad

Allianspartierna ser ett maktskifte i Malmö framför sig, men blir inte själva största block i kommunen.
Men om Moderaterna förhandlar med Sverigedemokraterna lämnar Centerpartiet Alliansen.
– Det har både vi och Liberalerna sagt, säger Niels Paarup-Petersen (C) till TT.

Med sina 4,2 procent ser Centerpartiet i Malmö ut att göra comeback i stadens kommunfullmäktige för första gången på 20 år och har där sällskap av allianskollegerna Moderaterna (20,8 procent) och Liberalerna (6,0). C anser att Socialdemokraterna efter 24 år vid rodret nu har förlorat makten i staden.

– Det rödgröna blocket i Malmö har ju fått färre röster (än 2014) – det är ändå väldigt, väldigt tydligt, säger Niels Paarup-Petersen (C).

”Spännande dagar”

Enligt den preliminära rösträkningen når dock Alliansen endast upp till 20 mandat i kommunfullmäktige medan V, S och MP samlar 30 mandat. Sverigedemokraterna, som ökar till 16,4 procent (+3,2 procentenheter), får 11 mandat.

– Det blir några spännande dagar framför oss här nu kring hur saker och ting ska kunna gå att få ihop. Det är det enda tydliga man kan säga just nu, säger Paarup-Petersen.

Moderaternas kommunalråd Torbjörn Tegnhammar har tidigare sagt att hans dörr är öppen för alla, men C:s dörr är helt stängd för SD.

– Det har både vi och Liberalerna har sagt. Om de (M) börjar samarbeta med SD och förhandla om politiken då är vi borta. Det är det som är den stora frågan.

Inget samarbete med S

TT: Är det i ett sådant läge aktuellt att samarbeta med S eller det rödgröna blocket i sig?

– Vi kommer inte att sätta oss i ett socialdemokratiskt styre i Malmö. Det kommer inte att hända. De har styrt i 24 år, säger han.

Paarup-Petersen anser dock att Alliansen kan styra kommunen utan ett samarbete med SD.

– Vi kommer aldrig att samarbeta med SD, men vi har hela tiden sagt att vi ska lägga fram vår politik och vi kommer att lägga fram våra förslag och SD kan stödja dem, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet