Statistik: Egendomsbrotten minskar över tid

Uppdaterad
Publicerad

Trots att man lätt får uppfattningen att all brottslighet ökar, visar statistik som SVT Nyheter tagit fram att en viss brottstyp ser ut att minska, nämligen egendomsbrotten.

– Uppfattningen om brottsligheten i Sverige bygger långtifrån alltid på faktiska förhållanden, säger Magnus Lindgren på Tryggare Sverige.

– Jag tror att egendomsbrotten ökar. För jag tror folk köper finare bilar, finare saker. Och det är mer stöldbegärligt, säger Christina Holm.

– Jag tror det har ökat. Man får en känsla av det när man hör nyhetsrapporteringen, och när man pratar med folk i sin omgivning, säger Jonas Leo.

Val 2018 – #dinröst

– Jag tror det har ökat. Jag vet inte varför jag tror det faktiskt, säger Johannes Nilsson.

Så lät det när SVT Nyheter Väst frågade folk på stan om de tror att egendomsbrottslighet, alltså exempelvis bostadsinbrott, bilstölder och cykelstölder har ökat eller minskat de senaste tio åren.

Färre anmälningar och domslut

Men trots att den allmänna uppfattningen verkar vara att denna typ av brott har ökat, så tyder statistik som SVT Nyheter tagit fram tvärtom på att den minskar.

I BRÅ:s årliga nationella trygghetsundersökningen uppger färre att de blivit utsatta för egendomsbrott. Det är även färre som anmäler och färre domar när det gäller just egendomsbrott.

– Det finns påtagliga uppfattningar om hur brottsligheten ser ut och hur den har utvecklats som inte alltid överensstämmer med verkligheten.

Det säger Magnus Lindgren, generalsekreterare på stiftelsen Tryggare Sverige, vars syfte är att för­bättra hjälpen till brottsdrabbade och att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området.

Vissa minskar och andra ökar

Anledningen till att människor får uppfattningen om att all typ av brottslighet ökar beror enligt Magnus Lindgren på att den information man matas med från olika håll inte ger en rättvisande bild av läget. Något som krafter både på vänster- och högerkanten använder för att främja sina ideologier.

– Vi möter lika ofta dysterkvistar som hävdar att allt blir värre för varje dag, som naivister som säger att allt blir bättre och bättre. Men sanningen är att vissa brott minskar och andra ökar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet