Nionde valrörelsen för Elizabeth Salomonsson (S) i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Elizabeth Salomonsson gör sin nionde valrörelse som kommunstyrelsens ordförande i Köping. Oppositionen menar att det är dags att byta styre.

– Det är fortfarande roligt och man blir liksom inte färdig med ett samhällsbygge, säger Elizabeth Salomonsson (S).

Från valberedningen menar man att hon varit ett framgångsrecept.

Val 2018 Västmanland

– Hon visar att hon klarar uppdraget på ett väldigt bra sätt, säger Shpetim Pirraku (S) Köping.

Han berättar att hennes stöd har varit genomgående bland S-föreningarna i kommunen och att de är glada att hon fortfarande vill vara kvar.

År 2015 fick Elizabeth Salomonsson (S) en medalj av kungen för ”Betydande insatser som kommunpolitiker”.

Oppositionen vill se förändring

På oppositionens plakat står det ”Byt ledning” och ”Förändring behövs” och det är en fråga de driver i valrörelsen.

Är det egentligen ett problem med socialdemokraternas dominans om valresultatet är tydligt?

– Nej det är ju inget problem i sig men jag tror att samhällets utveckling behöver förnyelse med vissa tidsintervall, säger Ola Saaw (M). Han har varit opposition lika länge som Elizabeth Salomonsson suttit vid makten.

Stödet har varit stabilt

Långt maktinnehav kan innebära stabilitet enligt statsvetaren Joakim Johansson och beror ofta på lyhördhet i ledningen men han menar också att det finns risk för att oppositionen anpassar sig till majoriteten och att det på så vis upplevs som om det inte finns några maktalternativ.

– En effekt är att det blir mycket samförstånd i politiken och en brist på uppfattade alternativ, säger Joakim Johansson, statsvetare på MDH.

Socialdemokraterna har dominerat det politiska landskapet sen 1930-talet och Elizabeth Salomonsson blev invald i fullmäktige redan 1976.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västmanland

Mer i ämnet