Fredric Hillertz, ordförande för lärarförbundet i Falkenberg, menar att barn kan fara illa av situationen. Foto: Anton Berglund

Facket: ”Det är en allvarlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Konstant stress och så stora barngrupper att alla barn inte blir sedda. Så ser verkligheten ut på många förskolor.

– Politiker behöver få insikt att det ser ut så här, säger Fredrik Hillertz, ordförande för lärarförbundet i Falkenberg.

Under måndagen lämnade förskolelärare från hela Sverige in 1 500 personliga berättelser om brister de upplever inom förskolan. Under hashtaggen #pressatläge har förskoleuppropet samlat in berättelser som vittnar om stress, personalbrist och för stora barngrupper. Även förskollärare i Halland har det tufft och Fredric Hillertz, ordförande för lärarförbundet i Falkenberg, säger att situationen är allvarlig.

– De största problemen är att det är stora barngrupper och det är svårt att hinna med sitt uppdrag inom den arbetstid man har. Det är många saker som ska göras och lite tid, säger Fredric Hillertz.

Val 2018 – #dinröst

Stora konsekvenser

Han beskriver att han möter förskollärare som med tårar i ögonen säger att de snart inte orkar mer. Enligt Fredric Hillertz blir konsekvenserna av den dåliga arbetsmiljön inte bara att lärarna far illa, utan också barnen.

– Det är naturligtvis väldigt svårt att vara helt säker på att alla barn får den pedagogiska utbildningen de har rätt till, säger Fredric Hillertz.

Barnens säkerhet hotad

I en medarbetarenkät från förra året uppgav färre än var femte förskolelärare att de kunde garantera säkerheten för barnen.

– Det är det som är bra med detta att man faktiskt ställer sig upp och säger ifrån. För det är naturligtvis så att det är det första man prioriterar på en förskola är barnens säkerhet och barnens trygghet. Men det finns situationer där personalen inte räcker till.

Lärarförbundet hoppas nu på att politikerna ska få upp ögonen mer för problemen.

– Vi jobbar med de här frågorna konstant och har gjort under lång tid. Det handlar både om politiker som behöver få insikt att det ser ut så här och om förvaltningen och de som styr tjänstemännen. Att de ska jobba med de här frågorna tillsammans med oss, säger Fredric Hillertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet