Kristina Lundgren (C) säger att det skapades ett gemensamt dokument där partierna släppte vissa frågor. Foto: Lars-Gunnar Larsson/SVT

Här spelar inte blockgränserna någon roll

Uppdaterad
Publicerad

I fyra kommuner i Dalarna har centern gått samman med det röd-gröna blocket och styrt politiskt den gångna mandatperioden.
Och i Hedemora är ett fortsatt samarbete över blockgränsen inte otänkbart.

I kommunfullmäktige i Hedemora styr Socialdemokraterna, Centern och vänstern, som tillsammans har en stabil majoritet med sina 23 mandat, av totalt 41.

Lade ideologi åt sidan

Och att samarbeta över blockgränsen är inget nytt här, det har man gjort de senaste sex åren. Socialdemokraterna och centern kör ihop, med stöd från vänsterpartiet, och samarbetet fungerar.

– Vi gjorde ett gemensamt dokument innan vi började samarbeta och då var det en del ideologiska frågor som vi lade åt sidan, som till exempel valfriheten, LOV.

– Den fick vi backa ifrån för att uppgörelsen skulle gå i lås, de andra partierna fick släppa på annat, säger Kristina Lundgren (C), ett av kommunalråden i Hedemora.

-Jag tycker det fungerar mycket bra med samarbetet. Vi är ju mer eller mindre folkrörelsepartier båda två så jag tycker att vi har en skaplig samsyn på det mesta, säger Ola Gilén (S), det andra kommunalrådet.

Blocköverskridande på flera håll

Det är fyra kommuner i länet som haft ett blocköverskridande politiskt styre under den gångna mandatperioden. Det är Falun, Malung-Sälen, Säter och Hedemora. I samtliga fall är det centern som samregerar med de rödgröna i olika konstellationer.

Och ett fortsatt samarbete är inte otänkbart i Hedemora, allt är förstås beroende av valresultatet.

– Vi har inte alls diskuterat frågan om fortsättning, säger Kristina Lundgren (C). Centern går fram som ensamt parti nu, sen får vi se efter valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet