Jan Fjärrstad ordförandet i byalaget i Högboda har inte gett upp hoppet om seniorbostäder i Högboda. Foto: SVT

Högbodabor vill ha bostäder på landet

Publicerad

Kil är den kommun i länet som kommer ha den procentuellt största ökningen av invånare över 80 år fram till år 2030. Men långt ifrån alla vill flytta in till centralorten på äldre dar. I Högboda har man länge kämpat för att få till senior- och äldrebostäder, men hittills utan framgång.

– Drömmen för oss i Boda är ett få till ett äldreboende eller 55+boende så att vi får ett rotationsbyte. De som idag bor i stora hus kan flytta till en mindre lägenhet och så flyttar förhoppningsvis en barnfamilj in i deras hus. Då har vi en win-win situation, säger Jan Fjärrstad, byalagets ordförande i Högboda.

I flera år har Högbodabor försökt hitta en lösning men allt har stupat på finansieringen. Senast i raden var planerna på sexton seniorlägenheter mitt i byn.

Val 2018 – #dinröst

– Vi hade två killar som ville satsa och bygga, men de fick varken banker eller kommunen med sig, säger Jan Fjärrstad.

Nedskrivningskrav stoppar kommunerna

Ett problem som hindrar många kommuner från att bygga på landsbygden är redovisningsregler som kräver en nedskrivning av värdet på nybyggda hus om marknadsvärdet bedöms vara lägre än det bokförda värdet. En regel som ger de kommunala bolagen röda siffror och avskräcker.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP), har tidigare sagt till SVT att kommunerna bör värdera utifrån den faktiska verkligheten i respektive kommun.

– Har man en lång bostadskö, bygger nytt och kan hyra ut lägenheterna långsiktigt så behöver man inte göra en nedskrivning. Det är min bedömning, säger han.

Idag är SVT på plats i Kil mellan kl. 10.00–13.00 för att höra vad några av Kils politiker tycker i frågan.

Ska kommunen bara bygga i centrum där man får ett bra marknadsvärde på husen och där all service finns eller ska man bygga där skattebetalarna vill bo?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet