Katarina Hansson (S) och Oskar Svärd (M) har samarbetat den senaste mandatperioden i Kumla. Foto: SVT

Blocköverskridande styre i mer än var tredje kommun

Uppdaterad
Publicerad

Kumla är en av över 100 kommuner som har haft ett blocköverskridande styre under mandatperioden. Men på grund av det politiska läget är risken att partier i många fler kommuner kan tvingas till kompromisser efter valet för att få till ett hållbart styre.

I många kommuner är det politiska läget oklart och risken är att många kommuner kan tvingas till blocköverskridande samarbeten efter valet. I nuläget styrs mer än var tredje kommun av vänster- och högerpartier tillsammans.

Bröt 60-årig trend

Efter valet 2014 gjorde Socialdemokraterna i Kumla det som många väljare tidigare sett som en omöjlighet. De bjöd in Moderaterna för att styra kommunen tillsammans.

– I början var det många som tyckte att det var dumt för det går ju inte att styra med M och S. Men under åren har det kommit många fler positiva kommentarer, säger kommunalrådet Oskar Svärd (M).

Före samarbetet hade socialdemokraterna styrt i Kumla i 60 år. Men trots att partierna anser att samarbetet har fungerat bra kommer de att gå till val på egen hand.

– Vi går fram med vårt valmanifest men sen är det alltid ett valresultat som avgör. För att kunna leda måste man ha 50 procent av rösterna och då måste man hitta en samverkan och då krävs det en kompromiss, säger kommunalrådet Katarina Hansson (S).

Otydligt för väljarna

För väljarna kan samarbeten över blockgränsen innebära en otydlighet i vilket parti man egentligen röstar på.

– Om jag exempelvis sossarna som vill höja skatten och så samarbetar de med ett parti som vill sänka skatten. Då röstar jag ju på plus och minus samtidigt. Vad får jag då ut av min röst, säger väljaren Robin Röymo i Kumla.

S vill bryta blockpolitiken

Men situationen i Kumla är långt ifrån unik. Antalet blocköverskridande samarbeten har ökat kraftigt dom senaste mandatperioderna. Från 58 efter valet 2002 till 102 nu innan valet. I 12 av kommunerna styr socialdemokraterna tillsammans med moderaterna.

Samtidigt öppnar socialdemokraternas partisekreterare upp för ett blocköverskridande samarbete på regeringsnivå.

– Vi vill se mer samarbete och skulle gärna bryta den blockpolitik som finns i Sverige idag men vilka partier som skulle ingå är för tidigt att säga, säger Lena Rådström Baastad.

Fagersta, Hällefors, Gislaved, Eslöv, Gnesta, Karlsborg, Katrineholm, Kumla, Strängnäs, Tingsryd, Vimmerby, Åtvidaberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet