Foto: SVT / Andreas Ericson

SVT:s valexpert: ”Fler blocköverskridande samarbeten efter valet”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tredje kommun har i nuläget ett blocköverskridande styre. Samtidigt tror SVT:s valexpert Martin Karlsson att det osäkra politiska läget gör att det kan komma att bli aktuellt i ännu fler kommuner efter valet.

Efter valet 2014 har partier i 102 svenska kommuner tagit till samarbeten över blockgränserna för att få till ett fungerande styre. I flera fall har det handlat om att förhindra att partier med rasistiska åsikter får komma till tals.

SD blir vågmästare

Samtidigt tror nu statsvetaren Martin Karlsson att det kan bli aktuellt med ännu fler blocköverskridande samarbeten efter valet.

Val 2018 Örebro

– Vi kommer kanske ha fler kommuner där Sverigedemokraterna får en vågmästarfunktion. Då kan det krävas större samarbeten över blockgränserna för att nå en majoritet, säger Martin Karlsson.

– Sverigedemokraterna har fått stark representation i många av Sveriges kommuner men inte inordnat sig i något block. De har tagit mandat från både vänster och högersidan vilket gör att inget av blocken har egen majoritet att styra.

S och M styr tillsammans

I Kumla hade Socialdemokraterna styrt i över 60 år innan de efter förra valet bjöd in Moderaterna för att styra kommunen tillsammans. Kumla är nu en av tolv kommuner där S och M har styrt tillsammans.

Men hur det politiska styret kommer att se ut framåt återstår att se tills efter valet.

SD kan få större inflytande

En möjlig utväg som Martin Karlsson ser är att SD kan komma att få större inflytande i flera kommuner.

– Om synen på SD förändras hos de övriga partierna kan nuvarande bild förändras. Det som kommer att ha störst betydelse är vad som händer på riksdagsnivå om något parti kommer att samarbeta med SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet