Rolf Axelsson är engagerad i PRO i Hagfors Foto: SVT

Höjda pensioner välkomnas i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I går första maj, lovade socialdemokraterna höjda pensioner som ett vallöfte. Och oppositionspartierna säger heller inte nej till det.

Och höjda pensioner är nödvändigt. Det anser Rolf Axelsson, engagerad i PRO i Hagfors. Han är en av de värmlänningar som vi ska följa i valrörelsen.

– Totalt finns det många fattigpensionärer som lever på mindre än 9 000 i månaden, ska man då betala hyra och mat blir det inte mycket pengar över, säger Rolf Axelsson.

Val 2018 – #dinröst

Höjd garantipension

Framförallt är det många kvinnor som har låga pensioner.

– Vi vill att man höjer garantipensionen, säger han.

Innan Rolf Axelsson gick i pension reste han runt landet som säljare. Som pensionär började han som medlemsvärvare inom PRO, nu jobbar han med att ordna fester inom organisationen.

– Jag tycker om när folk har kul, säger han.

Boende och mat

I Hagfors 29,1 procent av invånarna 65 år eller äldre. Det är en grupp som kan avgöra valet i höst.

– Föreningarna i Värmland måste ta tag i sina politiker och prata med dem och lägga fram vad de vill i sina kommuner. Här i Hagfors vill vi prata om boendet och maten.

Rolf Axelsson anser att kommunen bör satsa på på bättre bostäder för äldre och närproducerad mat till de gamla i hemtjänst och vid särskilda boenden.

– Vi ser över frågan om bostäder för äldre och jag tror att vi kommer fram till en lösning ganska snart, säger Åsa Johansson (S) kommunalråd i Hagfors.

Vad gäller maten till de gamla i kommunen håller den god kvalité, anser hon.

Åsa Johansson säger att mathållningen beslutats om tillsammans med pensionärsorganisationerna.

– Men frågan behöver utredas igen. Bara för att det var på ett visst sätt för några år sedan är det inte säkert att det är så idag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet