En tredjedel av den mark som Örebro kommun vill bygga på är jordbruksmark. Foto: Malin Gotlin / SVT
Val 2018

När städerna växer minskar jordbruksmarken

Uppdaterad
Publicerad

Trots att jordbruksmark är skyddad i miljöbalken byggs åkrar bort runt om i landet. I Örebro ska jordbruksmarkens värde nu kartläggas. Dessutom ska den kopplas ihop med regionens nya livsmedelstrategi.

I våras kom Örebro kommuns nya översiktsplan. I den framgår det att nästan en tredjedel den mark som kommunen vill bygga på är jordbruksmark. Och så har det varit under en tid. Kommunen har vuxit i flera år och åkermark har tagits i anspråk tidigare.

Kartläggning av jordbruksmark

Men Vänsterpartiet i Örebro oroas över att den odlingsbara marken byggs bort. I en motion till kommunfullmäktige för två år sedan bad man om en kartläggning av åkrarnas omfattning och kvalité.

I samband med översiktsplanen, som antogs av kommunfullmäktige i april i år, beslöts det att kartläggningen ska bli av och den ska dessutom kopplas till regionens livsmedelsstrategi som kom i somras.

Jessica Carlqvist (V) oroas över att allt mer jordbruksmark byggs bort.

– Vi tycker att det är en väldigt viktig fråga. Det handlar ju om framtida livsmedelsförsörjning. Och just nu bebygger vi väldigt värdefull åkermark runt om i hela landet. Vi vill ha ett underlag i beslutsmaterialet när man ska ta ställning till hur man utvecklar staden, säger Jessica Carlqvist (V), ledamot i programnämnd samhällsbyggnad i Örebro.

”Örebro växer väldigt fort”

Ullis Sandberg (S), kommunalråd i Örebro, menar att det handlar om avvägningar och olika intressen som ställs mot varandra när besluten om markens framtid ska avgöras. Att kartläggningen av jordburksmark inte gjorts tidigare beror på att behovet inte har funnits menar hon.

– Det är ju nu Örebro växer väldigt fort. Vi har gott om jordbruksmark i Örebro kommun. Vi är en jordbrukskommun som ligger mitt i slätten så det är väl nu det kommit mycket på tal. Man har ju inte pratat så mycket om livsmedelsförsörjning generellt i Sverige, säger Ullis Sandström (S).

”Oerhörda konsekvenser”

För Jessica Carlqvist (V) är det är bråttom med kartläggningen så att inte mer åkermark försvinner när man väl har börjat med ett område.

– En del tycker att tillväxt är ett självändamål, att det är så viktigt att Örebro växer och att det finns arbeten. Det håller vi självfallet med om, men vi måste vara väldigt medvetna om vilka steg vi tar för, det får oerhörda konsekvenser på lång sikt om vi bygger bort jordbruksmark.

Så står det i miljöbalken kapitel 3:

Visa

4 § Jord- och skogsbruk är av nationell betydelse.

Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.

Skogsmark som har betydelse för skogsnäringen skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra ett rationellt skogsbruk.

Källa: Miljöbalk (1998:808)

Mer om jordbruksmark och livsmedel:

Visa

Drygt sju procent av Sveriges totala landareal är jordbruksmark. På knappt tio år har ytan minskat med cirka två procent.

I början av 90-talet hade Sverige en 75-procentig livsmedelsförsörjning. Idag ligger den på cirka 50 procent.

Förra året la regeringen fram en nationell livsmedelsstrategi som bland annat säger att den inhemska produktionen av mat ska öka.

Källa: Jordbruksverket och LRF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet