Foto: SVT

Känner politikerna ”sina” arbetslösa?

Uppdaterad
Publicerad

Statistiska centralbyrån har tagit fram de fem vanligaste profilerna av arbetslösa i Uppsala län. Men vilken profil hör till vilken kommun? Och hur ska våra politiker kunna planera åtgärder om de inte vet vilka grupper de ska hjälpa? SVT Nyheter Uppsala har satt de styrande på prov.

Den typiskt arbetslösa. Är det samma person i alla delar av Uppsala län? Nej. Det är stora skillnader från norr till söder. Här nedan kan du läsa om hur din kommuns typiskt arbetslösa individ ser ut. Och dessutom se om dina styrande har koll när vi sätter de på prov.

I faktarutan längs ned finner du information hur framtagandet av profilerna har gått till.

Val 2018 – #dinröst

Enköping

Den typiskt arbetslösa i Enköping. Foto: SVT

Klarar Enköpingspolitikern att gissa rätt?

Heby

Den typiskt arbetslösa i Heby. Foto: SVT

Klarar Hebypolitkern att gissa rätt?

Håbo

Den typiskt arbetslösa i Håbo. Foto: SVT

Klarar Håbypolitkern att gissa rätt?

Knivsta

Den typiskt arbetslösa i Knivsta. Foto: SVT

Klarar Knivstapolitikern att gissa rätt?

Tierp

Den typiskt arbetslösa i Tierp. Foto: SVT

Klarar Tierpspolitikern att gissa rätt?

Uppsala

Den typiskt arbetslösa i Uppsala. Foto: SVT

Klarar Uppsalapolitikern att gissa rätt?

Älvkarleby

Den typiskt arbetslösa i Älvkarleby. Foto: SVT

Klarar Älvkarlebypolitikern att gissa rätt?

Östhammar

Den typiskt arbetslösa i Östhammar. Foto: SVT

Klarar Östhammarspolitikern att gissa rätt?

Vill du veta hur det ser ut i hela landet? Klicka här.

Information från SCB

Källor: Longitudinell integrationsdatabas för sjukförsäkrings- och arbetsmarknadsstudier (LISA), Hushållsregistret och STATIV – en longitudinell databas för integrationsstudier. Alla register avser år 2016.

Svensk bakgrund har den som är född i Sverige av minst en sverigefödd förälder.

Utländsk bakgrund har den som antingen är utlandsfödd eller är född i Sverige av två utrikesfödda föräldrar.

Underlaget i beräkningarna avser befolkningen den 31 december 2016 i åldersgruppen 16 till 74 år. Populationen avser inte de arbetslösa man pratar om i egentlig mening utan de personer som i november var arbetssökande och som inte under året blev klassificerade som förvärvsarbetande. Personer som inte är förvärvsarbetande och som inte är inskrivna som arbetssökande blir således inte arbetslösa i denna framställning.

I många av Sveriges kommuner är befolkningen liten. Det medför att det i många fall är få personer i gruppen med flest arbetslösa.

För några kommuner har flera grupper haft samma antal arbetslösa. I första hand har den grupp med högst andel arbetslösa redovisats, men för Arjeplog, Bjurholm, Bräcke, Essunga, Jokkmokk, Orust, Pajala, Ragunda, Sorsele, Säter, Torsby, Valdemarsvik, Vindeln och Överkalix har SCB även använt tioårsklasser istället för femårsklasser för att minska problemet med få personer i de vanligaste grupperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet