Jan Sahlén (S), kommunalråd i Kramfors kommun. Foto: SVT

Polisfrånvaron skapar otrygghet – väktare täcker upp i flera av länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I Kramfors har kommunen tvingats anlita väktare och ordningsvakter i tätortens centrum, något som kommunalrådet Jan Sahlén (S) inte är nöjd över.
– Det blir en slags utpressningssituation där vi inte bara kan stå och se på när polisen inte finns till, säger han.

Fyra av Västernorrlands sju kommuner har tvingats bemanna upp med ordningsvakter och väktare för att täcka upp för polisens arbete, visar en enkät som SVT gjort. I Kramfors började det med att butiksägare och vissa kommunala fastigheter ville ha väktare som gjorde regelbundna besök.

– Utvecklingen har blivit att vi även nu har vaktbolag som patrullerar i tätortens centrum, och det är på grund av polisbrist, säger kommunalråd Jan Sahlén (S).

Han tycker det är helt felaktigt att kommunen ska behöva köpa in sådana tjänster – ansvaret att hålla ordning och skapa trygghet ligger på Polismyndigheten.

– Vi har märkt att under stora delar av året har den polisiära närvaron varit mycket låg. Det är problematiskt när medborgarna inte upplever att tryggheten är densamma som den varit förut, säger han.

Brist på poliser

Att väktare ibland hamnar i livsfarliga situationer när de gör den här typen av jobb ser Jan Sahlén som en konsekvens av polisens låga närvaro.

– Det är en illustration av att polisen inte är tillräckligt närvarande. Man kan inte överlåta allt jobb till väktarna, säger han. 

Tycker du det är rimligt att ordningsvakter och väktare täcker upp för polisen på det här sättet?

– Egentligen är det inte rimligt. Men som realpolitiker måste jag inse att det är det enda tänkbara, vi kan inte göra på något annat sätt.

Finns inget alternativ

Säkerhetsbranschens ordförande Björn Eriksson känner till problematiken med att väktare ibland hamnar i livsfarliga situationer. Han frågar sig vad alternativet skulle vara – om de inte finns där och upprätthåller tryggheten gör ingen det:

– Polisen har inte resurser att räcka till i kommuner som Kramfors. Det är inte så enkelt att man kan säga att vår bransch ska överge gator och torg för att det är farligt. Hur tryggt blir det utifrån allmänhetens synpunkt då?

Samarbete med Mittuniversitetet

Visa

Publiceringen är ett samarbete med tre studenter på Mittuniversitetets journalistprogram. Studenterna har, under sin kurs i grävande journalistik, skrivit artiklar och producerat tv-inslag tillsammans med SVT Västernorrland. Hela deras arbete kommer att finnas på http://www.dcase.se/ 28 maj. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Kramfors

Mer i ämnet