Ulrika Landergren (L) är kommunalråd i Kungsbacka. Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)Val 2018

Liberalerna: ”Vi vill sätta in trygghetsvakter”

Publicerad

Samtliga partier i Kungsbacka kommun är för mer kameraövervakning och bättre belysning på tågstationen. Men tre partier vill gå ett steg längre i ett försök att motverka den upplevda otryggheten hos vissa Kungsbackabor.

– Vi skulle vilja ha trygghetsvakter. Om vi kan förebygga oro och våld är det bra att ha människor som kan rycka in, säger Ulrika Landergren (L), kommunalråd i kommunen.

Dessa vakter skulle i så fall patrullera på stationen under fredagar och lördagar mellan klockan 20 och 03. Idéen dök upp i samband med att ansökan om kameraövervakning gjordes tidigare i år.

– Enligt brottsstatistiken har det inträffat stölder, misshandel, våldtäkt och förstörelse, säger Ulrika Landergren (L).

Mänskliga faktorn viktig

Hon är positiv till kameraövervakningen men anser att kommunen kan ha både och.

– Kameror gör att man kan sätta fast folk som har begått brott. Men det är den mänskliga faktorn som behövs för att kunna lugna ner folk som känner oro, säger Ulrika Landergren (L).

Hennes förslag stöttas av två andra partier i kommunen; Miljöpartiet och Kungbackaborna. Till valet 2018 är Maria Losman förstanamn bland Miljöpartiets kandidater till kommunfullmäktige. Hon vill jobba förebyggande med vad som är grundorsakerna till stök och oroligheter.

– Trygghetsvakter är en pusselbit, men vi ser det inte som enda åtgärden. Det behövs även andra vuxna människor som rör sig i området. De som exempelvis har problem med droger ska mötas av fältassistenter, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Vill inte överdriva

Maria Losman (MP) tillägger att det är viktigt att skilja på upplevd trygghet och vad som är farligt på riktigt. Därför vill hon inte överdriva att det är särskilt otryggt på stationen.

Och enligt statistiken minskar antalet anmälda brott på platsen. Ulrika Landergren (L) menar att man fortfarande måste ta folks känslor på allvar.

– I grund och botten är Kungsbacka en trygg stad. Men folk avstår från att resa med kollektivtrafiken på kvällen då de upplever det som en otrygg miljö. Därför behövs vakter, svarar hon.

Samtidigt kan man väl inte jaga spöken?

– Ska vi kunna förebygga brott så är det den mänskliga faktorn som behöver finnas här, svarar Ulrika Landergren (L).

Även Vänsterpartiet i Kungsbacka kan tänka sig se en försöksverksamhet med väktare på stationen.

SVT rapporterade · Prata med oss, Kungsbacka!

 
God förmiddag! I dag fortsätter vi vår valturné genom Halland. Våra reportrar Nadya Norton och Linda LC Berntsson besöker i dag Hylte kommun för att prata med er väljare. Vilken del av kommunen tycker ni att de ska besöka?
09.59
Att tågen stannar i Knäred och Veinge! Nu!
10.03
En av valfrågorna i Laholm som vi belyser lite extra idag är frågan om förtätning, det vill säga hur Laholm ska växa. Hur tycker du att staden ska växa?
 
Såhär skriver Anita Persson på vår Facebook:
”Vore Helgerån bygga i denna Gamla fina stad!!!! Är den inte KULTURBEVARAD??? Äldre kan nog ta bussen från utkanten av stan till centrum! Bara det finns bussar!”
11.57
Vår reporter Linda träffade på Sven Berggren som passade på att förtidsrösta på Mellby center eftersom han ska resa till Norge.
Vår reporter Linda träffade på Sven Berggren som passade på att förtidsrösta på Mellby center eftersom han ska resa till Norge.
12.01
Mats Kankainen, Skummeslövsstrand berättar varför han valt att förtidsrösta:
- Det är skönt att få det gjort och så vet jag inte om jag är hemma på valdagen.
Fråga: Varför är det viktigt att rösta?
- Det är viktigt att få sin åsikt hörd och på något sätt hjälpa till.
Mats Kankainen, Skummeslövsstrand berättar varför han valt att förtidsrösta: - Det är skönt att få det gjort och så vet jag inte om jag är hemma på valdagen. Fråga: Varför är det viktigt att rösta? - Det är viktigt att få sin åsikt hörd och på något sätt hjälpa till.
13.13
Att kommun här långsikta plan för Laholms Fotboll Klubb och en ny anläggning. Glänninge park är för lite och behövs renovering. Bättre kommun hjälp förening att hitta ny plats så kummon kan bygga på glänninge park i framtiden (8år). Plus hopptornet på glänningesjö ska upp nästa år.
13.13
Inga bilar på stranden. Det är förskräckligt!
13.27
Inga bilar på stranden, terrängkörningslagen ska följas...
Begränsa invånarökning i Laholm, expansion ska inte vara ett mål.
13.27
Varför är det en valfråga att tåg ska stanna i knäred, kommer detta bekostas av resenärerna från knäred?
14.14
Lennart Johansson som är röstmottagare i Laholms kommun berättar om hur det går till när man förtidsröstar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet