Monica Jonsson från Fria demokraterna. Foto: SVT.

Lokala partier backar – utom i Nordmaling

Uppdaterad
Publicerad

Överallt i länet backar de lokala partierna efter söndagens val, förutom i Nordmaling. Utbrytarpartiet Fria demokraterna ställde upp för första gången och fick drygt sju procent av rösterna, samtidigt som Socialdemokraterna backade i samma takt.

Flera lokala partier i Västerbotten, som bara finns i en kommun, går kraftigt tillbaka. Dorotea kommunlista halverade sitt väljarstöd och i Åsele ser det nästan likadant ut. Kommunalråden Gaby Bisping (DKL) i Dorotea och Linnéa Lindberg (ÅP) förbereder sig på att lämna sina poster. Även Malålistan gör ett dåligt val och går från 28 procent av rösterna till 16.

– Jag tror att folk vill ha något nytt, säger Arne Hellsten, besviken ledare för Malålistan.

Val 2018 – #dinröst

Nordmalings lokala parti växer

Det enda lokala parti som går framåt är Fria demokraterna i Nordmaling som gjorde sitt första val i år och fick 7,4 procent. Partiet är ett utbrytarparti från Socialdemokraterna, och det var ett 30-tal medlemmar som bröt sig ur 2015. Samtidigt tappar Socialdemokraterna i Nordmaling samma procentenhet som Fria demokraterna vinner.

– Det kan ju ha ett samband, men det är svårt att säga egentligen. Vi är kända här i Nordmaling och vi fick med oss väljare i och med vår utbrytning, nu har vi fått göra ett medlemsstopp efter att ha nått 100 medlemmar, säger Monica Jonsson från Fria demokraterna.

”Vill påverka”

I Nordmaling är det Centerpartiet som är det största partiet, men efter att i sitt första val ha vunnit över flera partier hoppas Fria demokraterna på fortsatt framgång.

– Det känns jättebra och omvälvande, och jag hoppas på att våra väljare ser att det inte bara är Nordmalings största parti Centern som har gjort allt. Nu hoppas vi på att få komma in i kommunstyrelsen, jag vill kunna påverka, säger Monica Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet