Bertil Dahl (V)

Flera partier sågar utspel om legalisering av cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Vänsterpartiet riktar hård kritik mot riksdagskandidaten Björn Brändewall (L) efter utspel om avkriminalisering av cannabis.

Riksdagskandidaten Björn Brändewall (L) från Kalmar vill avkriminalisera cannabis och får stöd av organisationen Cannabiskrysset. Det har fått representanter från olika partier att rikta skarp kritik mot Björn Brändewall. Tidigare har socialdemokraterna sagt att han ska avgå direkt.

Nu går även (V) och (M) ut och tar ställningen i frågan.

– Jag tycker det är oansvarigt och okunnigt av honom. Antingen tar han tillbaka det eller avgå, säger Bertil Dahl (V) kommunalråd i Kalmar.

– Hans uttalande går helt emot allt det arbete vi lagt ner på att motverka droganvändning och kan snabbt riva ner den värdegrund vi byggt emot droger, säger Bertil Dahl.

Okej i medicinskt syfte

Christina Fosnes – oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna – är också kritisk.

– Det är ett omdömeslöst uttalande när man sitter som företrädare för grundskolan. Om han borde avgå eller inte är något jag överlåter till Liberalerna att bestämma själva, säger hon.

Christina Fosnes ställer sig dock positiv till användning av cannabis i medicinskt syfte.

– Om det används i medicinskt syfte, är reglerat och baserat på vetenskap och forskning då tycker jag att det är ok, säger hon.

MP: Egentligen inte så anmärkningsvärt

Max Troendlé är gruppledare för Miljöpartiet i Kalmar.

– Jag håller inte med Björn Brändewall. Jag tycker inte vi ska legalisera cannabis. I USA har några delstater legaliserat cannabis men det har gått för kort tid för att dra slutsats om hur det fungerat, säger han.

Socilademokraterna och Vänsterpartiet tycker att Björn Brändewall (L), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar kommun, ska avgå. Max Troendlé tycker inte att det finns fog för det.

– Narkotikapolitiken bestäms på riksnivå och han är kommunpolitiker så det är inte mycket han kan göra för att legalisera cannabis som lokalpolitiker, säger Max Troendlé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet