Moderaterna presenterar sin skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

I Moderaternas skuggbudget finns reformer på 38,9 miljarder kronor, som i huvudsak ska gå till sjukvård, skola, försvar och polisen. Till detta tillkommer ytterligare 10 miljarder till kommunerna, menar partiledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna vill satsa drygt 38 miljarder kronor på välfärd, alltså i huvudsak sjukvård, skola, försvar och polis.

– Till detta lägger vi 10 miljarder kronor som går till att stärka kommunernas ekonomi, berättar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Kristersson utesluter inte att det kommer krävas mer pengar på det här området de kommande åren.

”Sverige har en mängd problem”

Kristersson menar att samtidigt som vårdköerna ökat och polistätheten minskat, har regeringen höjt skatterna med 60 miljarder kronor.

Hans kollega Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitisk talesperson, tillägger att Sverige har en mängd problem i Sverige trots en högkonjunktur.

– Jag tror att människor känner att det handlar om samhällskontraktet. Man betalar in en stor del av sin inkomst och förväntar sig att det ska fungera, säger hon.

Svantesson understryker att det är viktigt att satsa på polisen för att ”återupprätta lag och ordning”. Detta ska bland annat göras med höjda polislöner.

Sänkta skatter en prioritering

Ytterligare en prioritering är arbetslinjen. Moderaterna vill dra ned bidragskostnaderna och få ned andelen som lever på bidrag, som i dag ligger på en av sju personer i Sverige, menar Svantesson.

En modell är ökade aktivitetskrav för att få försörjningsstöd. Sänkt skatt är en annan modell.

– Det är rätt, för vi vet att det leder till fler jobb, säger hon.

Samtidigt föreslås skattehöjningar i motionen, genom att avdraget för fackföreningsavgifter skrotas och med en momshöjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.