Robert Thunfors, Timråpartiet nytt Visa alla (2)
Visa alla (2)

Thunfors föreslås som nytt oppositionsråd i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna förlorar sin ställning som oppositionens främsta företrädare i Timrå. Idag står det klart att Timråpartiet och Liberalerna går samman med Sverigedemokraterna i ett samarbete.

En konsekvens av beskedet är att moderaterna förlorar sin ställning som främsta oppositionsparti i Timrå. Och med det förlorar partiet också sin möjlighet att besätta posten som oppositionsråd. Den nya konstellationen får tolv mandat jämfört med rest-alliansens åtta. Istället föreslår den nya konstellationen att Timråpartiets Robert Thunfors får posten som oppositionråd.

– Jag är lite överraskad att det här samarbetet var möjligt att genomföra och jag kommer att driva de frågor vi gick till val på. Skola, vård och omsorg, säger Thunfors till SVT.

Oväntat besked

Från rest-alliansen, det vill säga från Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna uttrycker man däremot besvikelse.

– Det här kommer som en blixt från klar himmel, säger Tony Andersson (M), nuvarande oppositionsråd i Timrå och tillägger att Moderaterna fört samtal om samarbete med Liberalerna.

På riksnivå har Liberalerna sagt bestämt nej till samarbete med Sverigedemokraterna. I Timrå kliver man in under samma paraply, och det tillsammans med Timråpartiet som har sina rötter inom socialdemokratin.

Nytt oppositionsråd

I ett gemensamt uttalande säger Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna att beskedet från främst (L) är ”tråkigt”.

– Vi uppfattar att Liberalerna varit närmast övertydliga under valrörelsen att ett samarbete med Sverigedemokraterna inte funnits på kartan, säger Tony Andersson (M).

Robert Thunfors väljs sannolikt till nytt oppositionsråd i november. Han har också nominerats till posten av de tre samarbetspartierna. Samtidigt är Thunfors nyvald som ledamot för Sjukvårdspartiet i regionfullmäktige och dessutom dess politiske sekreterare.

”Inget politiskt samarbete”

Sjukvårdspartiet är det enda partiet som i regionpolitiken kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Björn Hellqvist (L) betonar att det rör sig om ett valtekniskt samarbete som syftar till att ge partierna mesta möjliga inflytande i Timråpolitiken. Han menar att liberalerna får ordinarie ledamöter och ersättare i samtliga nämnder genom samarbetet med Timråpartiet och SD. Något politiskt samarbete mellan partierna är däremot inte aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Timrå

Mer i ämnet