Anders Tell (S) i Kristianstad tror på fortsatt koalition trots minskat stöd Foto: SVT

Oklar framtid för koalitionen i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Väljarna svek Socialdemokraterna i Kristianstad, men de hoppas ändå hitta en lösning så att koalitionen kan fortsätta styra i fyra år till.

I Kristianstads kommun har den blocköverskridande koalitionen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern förlorat sin majoritet och det är framför allt S som har gått tillbaka. Men kommunalrådet Anders Tell (S) tror inte att det beror på att väljarna ogillar samarbetet.

– Nej, jag tror att det är annat som påverkar. Det är inte de reaktioner vi får från kommuninvånarna. Vi har gett Kristianstad ett stabilt samarbete och det vet jag att det är många som uppskattar.

Val 2018 Skåne

SD vill gärna styra

Socialdemokraterna är fortfarande största parti i Kristianstad, men som det ser ut nu förlorar de 6 platser i fullmäktige, vilket innebär att den nuvarande koalitionen med Liberalerna och Centern inte har längre har majoritet. Näst största parti i kommunen blir Sverigedemokraterna, som nu avvaktar hur partierna positionerar sig på riksplanet, men som gärna blir en del av styret i partiet och kan tänka sig flera olika möjligheter.

– Rent politiskt tror jag inte vi skulle ha några problem att samarbeta med L och inte heller C och S har vi en hel del gemensamt med också. Här i kommunen skulle vi få egen majoritet tillsammans med Socialdemokraterna, men känns inte särskilt sannolikt tyvärr.

Samarbete med SD inte aktuellt

Anders Tell (S) bekräftar att ett sådant samarbete inte är aktuellt. Men Socialdemokraterna hoppas kunna sitta kvar vid styret och nu väntar samtal och förhandlingar med de andra partierna. Hur en möjlig majoritet skulle kunna se ut, tycker han att det är för tidigt att svara på.

– Det vet vi inte. Nu får vi fundera och resonera med våra koalitionspartners för att se vilka förutsättningar som finns för de kommande åren.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Liberalerna som också ser det som en möjlighet att fortsätta samarbetet men håller just nu flera olika alternativ öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet