Foto: Privat/SVT

Omfattande skyltsabotage upprör politiker

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna drabbades av ett omfattande sabotage av valaffischer i Jämjö under natten till onsdagen. Endast Sverigedemokraternas skyltar lämnades ifred.

På flera platser i Jämjö upptäcktes i går och i dag betydande skadegörelse på många av de valaffischer som den senaste tiden placerats runt om i samhället.

Budskapsskyltar från Socialdemokraterna och Moderaterna var omkullvälta, sönderskurna och rispade – samtidigt som Sverigedemokraternas budskap fått stå orörda.

Val 2018 Blekinge

– Det är åt helvete rent ut sagt. För oss som driver kampanj i valrörelsen är detta ett jätteproblem. Våra skyltar som vi satte på högskolans område revs ner efter en halvtimme. I Rödeby är det bara våra skyltar som rivits ner, säger Christopher Larsson, gruppledare för SD i Karlskrona.

”Ett jävla ofog”

Han tror inte att det finns någon organiserad politisk aktion bakom sabotagen.

– Det är sannolikt snorvalpar som inte har något bättre för sig.

Socialdemokraternas ombudsman Magnus Johansson berättar att rapporter om vandalisering av affischerna har kommit från hela länet.

– Det är ett jävla ofog, naturligtvis. Skyltarna är ett viktigt inslag i valrörelsen och ett sätt att höja valtemperaturen. Många sliter hårt för att de ska komma på plats, säger han.

Går det att förhindra fortsatt skadegörelse på något sätt?

– Jag tror faktiskt inte det. Den som har som önskemål att förstöra hittar nog tyvärr både tillfällen och metoder, säger Magnus Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet