Många skolor har lagts ned de senaste åren. Foto: TT

Kartläggning: Över 160 skolor har lagts ned

Uppdaterad
Publicerad

Brist på elever och behöriga lärare är två anledningar till att över 160 skolor har lagts ned i Sverige under de senaste fem åren, det visar en kartläggning som SVT Nyheter Örebro har gjort. Samtidigt pågår diskussioner i flera svenska kommuner om att lägga ned ytterligare skolor.

Askersund är en av flera kommuner där diskussionen om att lägga ned skolor pågår. Barn- och utbildningsnämnden har dragits med stora underskott den senaste tiden och ett konsultbolag har föreslagit att fyra skolor i kommunen ska läggas ned.

Men situationen i Askersund är långt i från unik.

Val 2018 Örebro

En kartläggning som SVT Nyheter Örebro har gjort visar att var tredje kommun i Sverige lagt ned minst en skola under de senaste fem åren. Totalt handlar det om över 160 skolor som har stängts.

Ingen vetorätt

När en kommun eller friskola fattar beslut om att lägga ned en skola så är det i nuläget ingen myndighet som kan hindra beslutet.

– Det är viktigt att poängtera att det är huvudmannen som fattar beslut om skolnedläggningar och det är inget vi tycker till om, säger Anders Duvkär som är chef på Skolverkets enhet för skolans organisation och ledning.

– Men det är viktigt att det finns en ordentlig analys där man har elevernas perspektiv i fokus.

Få elever och behörig personal

Ett huvudskäl till att flera kommuner lagt ned skolor är att det funnits för få elever och att det varit svårt att rekrytera behörig personal. Endast lärare med legitimation får idag sätta betyg och saknas det legitimerade lärare blir det svårt att bedriva undervisning. Andra kommuner har uppgett att det är skolor som öppnades för att kunna ta emot nyanlända elever som har stängts då behovet inte längre är lika stort.

– Alla elever har rätt till en bra skola och ska undervisas av en legitimerad och behörig lärare, säger Anders Duvkär.

Elevstöd kan försvinna vid flytt

Ett annat problem som kan uppstå i samband med att en skola läggs ned är att dokumentation kring elever inte följer med till den nya skolan. En utredning som Skolverket gjorde förra året visar att antalet stödåtgärder för elever minskat i samband med skolbyten mellan åk6-åk7, för att sedan öka en årskurs senare.

– Om det finns åtgärdsprogram eller annan information om eleverna som är viktig för lärarna och elevhälsan så måste det säkerställas att den följer med mellan skolorna, säger Anders Duvkär.

– Det är viktigt att överlämningen fungerar annars kan det bli som ett förlorat år för eleverna.

Så gjorde vi kartläggningen

Det finns i nuläget ingen samlad statistik i Sverige på hur många grundskolor som lagts ned. Därför kontaktade vi samtliga Sveriges 290 kommuner med frågan hur många kommunala grundskolor som lagts ned de senaste fem åren. Alla kommuner svarade och 95 kommuner hade lagt ned en skola eller fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet