Latorp. Foto: Malin Gotlin/SVT

Politikerna villiga att hjälpa till: ”Kan skapa bättre förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

De politiker som SVT Nyheter Örebro pratar med känner till omställningsrörelsen och att det finns lokala initiativ.

– Vi behöver börja lyssna på dem och förstå vad de behöver, säger Lennart Bondeson (KD), kommunalråd i Örebro.

Omställningsrörelsen hoppas att politikerna har fått upp ögonen för klimatfrågan efter sommarens torka.

De politiker som SVT Nyheter Örebro pratat med uttrycker också en vilja att samtala med gruppen.

Val 2018 Örebro

– Vi kanske kan skapa bättre möjligheter att sälja grönsaker på torget, att vi upplåter odlingsmark eller kanske olika typer av mikrolån som man ger till dem som vill starta upp en liten verksamhet, säger Sara Richert (MP), oppositionsråd i Örebro.

– Vi behöver börja lyssna på dem och förstå vad de behöver. Jag tror inte att de i första hand behöver några fler kronor, utan de behöver se att en kommun är intresserad och att vi har samma mål och inriktning fast vi har olika roller och uppdrag i samhället. Den civila sektorn i vår kommun är en enorm resurs, säger Lennart Bondeson (KD) kommunalråd i Örebro.

”Behöver inte gå tillbaka till stenåldern”

Och de är nog rätt ute, omställarna, för också Mikael Granberg, professor i statsvetenskap menar att vi alla måste tänka om.

– Det behöver inte vara ett sämre samhälle, men jag tror att man måste underlätta för människor att vara klimatsmarta. Det kan fortfarande vara ett bekvämt liv, vi behöver inte gå tillbaka till stenåldern, men transportera oss på ett nytt sätt och inte så långt, äta mindre kött och äta mer närproducerat, säger Mikael Granberg som är professor i statsvetenskap med inriktning på miljöfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet