Per Nylén (S), Lars Näslund (M), Hanna Sydhage (KD), Anna-Britta Åkerlind (C). Foto: Jennie Johansson/SVT

S fortsätter styra Örnsköldsvik – efter överenskommelse med Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om hur Örnsköldsviks kommun ska styras är nu klar, nästan två månader efter valet. Socialdemokraterna har träffat en överenskommelse med tre borgerliga partier.

I kommunvalet 9 september backade Socialdemokraterna i Örnsköldsvik närmare 5 procentenheter, till 40,5 procent, och tappade två mandat i fullmäktige till 26, av 61. Sedan dess har frågan varit öppen hur kommunen ska styras.

Socialdemokraterna meddelar nu att man samtalat med alla partier, utom Sverigedemokraterna, och nått en uppgörelse med de tre borgerliga partierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Vi var väldigt förvånade först, vi var säkra på att det skulle bli en vänstermajoritet i Örnsköldsvik, men nu har vi hittat en bra form för samverkan, säger Anna-Britta Åkerlind (C) som fortsätter som oppositionsråd.

Socialdemokraterna kommer under mandatperioden att styra i minoritet och lägger budget. Partierna är också överens i vissa sakpolitiska frågor och utvecklingsfrågor.  C, M och KD för sin del får tillsätta posterna som förste vice ordförande i större nämnder.

– De stora frågorna som vi känner att vi ska prata mer om är näringslivsutveckling, gymnasieskola, kulturens lokaler. Sedan är det ett givande och ett tagande, det här är nytt för alla men vi ska göra vårt yttersta för att det ska bli bra.

Detaljerna för samarbetet presenterades under en pressträff på onsdagseftermiddagen.

Mellan åren 1970 och 2014 hade Socialdemokraterna egen majoritet i fullmäktige och under förra mandatperioden tog man hjälp av Vänsterpartiets dåvarande tre mandat. I årets val ökade V till fem mandat men lämnas nu tillsammans med SD utanför sammarbetet. Både Miljöpartiet och Liberalerna åkte ur fullmäktige i årets val.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.