S vill locka M för att ta makten från C i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför valet öppnar Socialdemokraterna i Orsa för att återigen locka till sig Moderaterna för att tillsammans ta över makten i kommunen.

Centerpartiet styr i dag kommunen i minoritet sedan Moderaterna hoppade av allianssamarbetet.

 – Vi får se vad väljarna tycker, säger nya kommunalrådskandidaten Magnus Bjurman (S).

Orsa är en av få dalakommuner som inte har majoritetsstyre. Centerpartiet styr kommunen i minoritet sedan Moderaterna hoppade av alliansamarbetet.

Moderaterna menade att de inte fick komma till tals.

Val 2018 Dalarna

Öppnar för samarbete

Och nu inför valet öppnar Socialdemokraterna att precis som efter tidigare val locka till sig Moderaterna för att tillsammans ta över makten i kommunen.

– Vi har haft ett samarbete med Moderaterna. Vi får se vad väljarna tycker, säger Magnus Bjurman (S) som är ny i toppen på partiets kommunlista.

Socialdemokraterna gjorde närmast ett katastrofval förra gången. Då minskade partiet med mer än 9,5 procententeter.

Nästan motsvarande uppgång gjorde Centerpartiet med ett plus på drygt 7,3 procentenheter.

Sedan dess har Centerpartiet och kommunalrådet Mikael Thalin styrt kommunen. Till att börja med var det ett allianssamarbete men efter Moderateras avhopp så har partiet styrt i minoritet.

Trots det har de flesta omröstningar gått igenom för det svaga styret.

Samarbetar på flera håll i Dalarna

I många andra kommuner i Dalarna finns ett samarbete mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna. Det skulle ge en stabil majoritet i Orsa. Men det verkar långt borta.

– Folk ville ha förändring, vi gjorde förändringar och jag uppfattade det som att det fanns ett motstånd mot det från Socialdemokraterna, säger Mikael Thalin.

 – Vi har inte historiskt haft något samarbete med Centerpartiet. En svårighet nu är att vi varit kritiska till den här omorganisationen, säger Magnus Bjurman (S).

Striden handlar om att ledningen slog ihop nämnder och styrelser och gav kommunstyrelsen mer makt.

Socialdemokraterna menar att det då blev mer toppstyre.

SD får inte vara med och styra

I Orsa är Sverigedemokraterna tredje största parti med ett av de starkaste fästena i Dalarna. Men de får inte vara med att styra.

– Vi har ingen ambition att sätta oss i något organiserat samarbete med Sverigedemokraterna, säger Mikael Thalin (C).

– Sverigedemokraterna är uteslutna från att samarbeta med oss, säger Magnus Bjurman (S).

– Vi vill vara med och bestämma. Det gör våra väljare lite mer trygga. Vi känner oss bättre med centern, de är mer öppna än Socialdemokraterna, säger Björn Brandt (SD) som toppar partiets lista i Orsa.

Socialdemokraterna har kritiserat centerpartiet för att i Orsa inte tillräckligt tydligt ta avstånd från Sverigedemokraterna.

 – Jag har ingen aning om vad Sverigedemokraterna tycker och tänker här i Orsa. Jag tycker Orsaborna ska ta sig en funderare på vem som kan göra något framåt, säger Mikael Thalin (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet