Foto: TT och logga

Så vill politikerna i Kalmar län lösa bristen på sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Alla partierna som finns representerade i landstingsfullmäktige i Kalmar län har fått svara på hur de vill lösa bristen på sjuksköterskor.

SVT Nyheter Småland skickade ut ett mejl med frågan:

Vad vill du som politiker göra för att få fler sjuksköterskor i regionen? 

Val 2018 Småland
Foto: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna:

Både landstinget och kommunerna har ett behov av att kontinuerligt rekrytera nya sjuksköterskor, i dagsläget rekryterar vi fler sjuksköterskor till landstinget än vad som slutar. Avtalet med sjuksköterskeutbildningarna i norra och mellersta länet ska skrivas om och där finns ett utrymme att utöka antalet studieplatser.

Landstinget har som mål att vara en av landets bästa arbetsplatser och har gjort och gör stora satsningar inom utbildningsområdet, utbildningstjänster till specialistsjuksköterska och barnmorska, introduktionsår, påbyggnadsår, snabbspår för nyanlända, möjlighet till karriärvägar inom det egna yrket med kliniknära forskning. Denna satsning bedömer vi ökar möjligheten både att behålla och rekrytera nya medarbetare.

Moderaterna:

Vi vill höja sjuksköterskeyrkets status genom exempelvis höjda löner och fler karriärmöjligheter med kopplad lönestege. Vi vill också förbättra arbetsmiljön genom till exempel ökad delaktighet och inflytande i beslut som berör den egna arbetsplatsen och arbetstiden, bryta tystnadskulturen som vuxit sig stark och minska stressen genom att korta beslutsvägar, fritt pröva nya metoder och arbetssätt och minskad administration och byråkrati.

Bland annat vill vi använda de ca 200 miljoner som i år läggs på hyrpersonal i landstinget. 

Centerpartiet:

Foto: Centerpartiet

Vi vill se ett sjuksköterskelyft där det ges en bonus på 60 000 till den som är kvar i yrket efter 5 år.

Vi vill se över arbetstiderna och särskilt schema för vårdavdelningar.

Vi vill fortsätta utveckla den decentraliserade utbildningen idag i Oskarshamn och Västervik, vilket underlättar rekrytering till utbildningarna.

Kristdemokraterna:

Personalen är vårdens viktigaste resurs. Landstinget måste bli mer attraktiv som arbetsgivare, så att fler motiveras att söka jobb här. En stor del av de pengar som idag läggs på hyrbolag ska istället gå till att förbättra arbetsvillkoren för de egna medarbetarna. Lön efter ansvar och kompetens, utvecklings- och karriärmöjligheter, vettiga arbetstider med tid för återhämtning efter ansträngande arbetspass som nattjobb, trohetsbonus för de trogna medarbetare som jobbar länge på en arbetsplats och bär kompetens och kontinuitet och förmedlar det vidare till grönare kollegor.

Landstinget som arbetsgivare behöver bli mer lyhört för medarbetarnas kunskap och ta tillvara deras erfarenhet vid exempelvis förändringsarbete. Det behöver införas vårdserviceteam som avlastar sjuksköterskor, undersköterskor och läkare med enklare arbetsuppgifter, så att den utbildade personalen kan ägna sig åt sina specifika arbetsuppgifter.

Vänsterpartiet:

Foto: Vänsterpartiet.

Vi erbjuder de blivande sjuksköterskorna jobb i vårt landsting när de närmar sig slutet av utbildningen. Vi har varit med och startat Vårdcollege, inte minst för att skapa intresse för yrket.  

Det landstinget kan göra är ju att ha ett bra samarbete med utbildningen/Linné. Landstinget har ju ett avtal om att tillhandahålla praktikplatser (VFU) för de blivande sjuksköterskorna. Att skapa dessa och ha en god kvalitet på deras handledare är en prioriterad fråga.  

Att jobba för en attraktiv arbetsmiljö är ju också en förutsättning för att få fler att söka sig till sjuksköterskeyrket. Vi tror att ökad delaktighet och möjlighet att påverka i alla frågor kring tex schema och organisation och en arbetstidsförkortning liksom rätt lön är viktiga bitar. 

Miljöpartiet:

Foto: Miljöpartiet

Fortsätta utöka antalet utbildningsplatserna som är på distans, som i Oskarshamn och Västervik. Sedan dessa utbildningar startade har många sjukskötesketjänster kunnat tillsättas på våra sjukhus. Detta är utbildningsplatser som är kopplade till Linné men som landstinget i Kalmar län till viss del bekostar.

Liberalerna:

Foto: Liberalerna

Till att börja med måste sjuksköterskeyrkets status höjas. Anställningsvillkor och arbetsmiljö måste förbättras för att vi ska kunna rekrytera, behålla och utveckla våra medarbetare.

Vi vill göra en översyn av grundbemanningen inom hälso- och sjukvården för att den bättre ska svara mot arbetsbelastning och de behov som finns. Vi vill också använda kortsiktiga kostnader för hyrpersonal till långsiktiga satsningar på våra egna medarbetare. Då kan vi bli en mer attraktiv arbetsgivare. Vi måste också ge bättre villkor för att utvecklas och både lönemässigt och kompetensmässigt. 

Sverigedemokraterna:

Viktigt är att öka attraktiviteten i yrket genom arbetsmiljösatsningar,

t.ex att medarbetarna får större möjligheter att ha inflytande över sin

arbetssituation och arbetstider.

Det handlar också om att tidigt locka ungdomar till yrket genom skolan,

riktade satsningar där sjukvårdspersonal besöker skolan samt prova på

veckor i sjukvården för ungdomar.

Ungdomar från årskurs åtta ska få mer kunskap i vårdyrket. De ska sedan få större möjligheter till att få mer yrkesanpassning i kursen. Det viktiga är att kunna komma in i vården så fort som möjligt, inte bara gå bredvid. Det räcker med knappt en dags handledning inom yrket.

Kostnaderna är för höga för operationer, särskilt när de uteblir. En inställd operation kostar 20 000 kronor, vilket är alldeles för mycket pengar som går till spillo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet