Rådhuset i Helsingborg. Foto: SVT

Så kan Helsingborg styras efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Hur styret i Helsingborg blir efter valet är fortfarande en öppen fråga. I nuläget styr Alliansen och Miljöpartiet kommunen med Peter Danielsson (M) i spetsen. Men Jan Björklund (S) vill in i den striden.

Jan Björklund (S) öppnar upp för samarbete över blockgränserna i Helsingborg medan Peter Danielsson (M) förlitar sig på Alliansen.

– När vi är ute och valarbetar så hör vi en stor oro för hur det kommer se ut efter valet och jag tycker det är viktigt att vi tar den oron på allvar. Jag tycker det är bra om man öppnar upp för samarbeten över de traditionella blockgränserna, säger Jan Björklund (S) och fortsätter:

– Vi har sagt att vi är öppna för att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna.

Problematiskt med samstyre

Samtidigt säger han att det är problematiskt om S och M slår ihop sig. Eftersom att det då inte skulle finnas några reella valmöjligheter.

Peter Danielsson håller med:

– Det vore olyckligt för väljarna, då finns det i praktiken inget att välja mellan.

– I Helsingborg går vi för fjärde gången till val med de fyra allianspartierna, säger Peter Danielsson som nu är kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

”Kan samarbeta med SD i detaljfrågor”

Han stänger inte helt dörren för samarbete med övriga partier med några undantag:

– Det finns två partier som vi inte vill gå i koalition med och det är Vänstern och Sverigedemokraterna.

Däremot kan han vara öppen för samarbete med SD i vissa detaljfrågor:

– Vi har under de 12 år jag varit i rådhuset sett på SD som ett parti bland andra. Vi pratar med dem och vi lyssnar på vad de tycker och tänker. Vi har inte den beröringsskräcken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet