Det är regionrådet Heikki Klaavuniemi (SD) som får ordförandeposten i Munkedals kommunfullmäktige. Foto: SVT/Västra Götalandsregionen

SD vinner ordförandepost i västsvensk kommun

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har nått ännu en politisk framgång i Munkedals kommun. Förutom att vara största parti så får nu partiet posten som kommunfullmäktiges ordförande.

Det är regionrådet Heikki Klaavuniemi (SD) som får ordförandeposten.

– Heikki Klaavuniemi är vald till fullmäktiges ordförande, det är klubbat, skriver Matheus Enholm, som är kommunansvarig för SD i Munkedal, i ett sms under sammanträdet.

Vilka partier röstade fram er kandidat?

– Det var en sluten votering, men Moderaterna åtminstone, skriver Matheus Enholm.

Heikki Klaavuniemi själv är nöjd med beslutet.

– Jag är jättehedrad och det är en stor vinst för demokratin. Det visar att egentligen vem som helst kan bli vald till det här uppdraget i en demokratisk kommunfullmäktige, det vinner demokratin på i slutändan, säger han efter sammanträdet.

Varför ser du det som en seger för demokratin?

– Det är inte alltid självklart att en Sverigedemokrat kan bli  ordförande i en kommunfullmäktige.

Vann med en röst

Valet av ordförande skedde genom sluten omröstning där Klaavuniemi ställdes mot Christer Nilsson (C) och rösterna utföll med 17 mot 18 till Klaavuniemis fördel.

Till SVT Nyheter Väst berättar en anonym källa inom den lokala politiken att Liberalerna, Moderaterna och SD har gjort upp på förhand. Tillsammans har partierna 18 av kommunens 35 mandat.

– Moderater och liberaler har gjort upp med SD om vem som ska ha ordförandeposten, trots att man inte har något officiellt samarbete, säger källan.

Det är dock något som Heikki Klaavuniemi inte håller med om.

– Nej, det vill jag starkt dementera, säger han.

Stora politiska framgångar

Sverigedemokraterna blev valets stora vinnare i Munkedal. Partiet gick starkt framåt och blev största parti i Munkedals kommun efter att ha ökat med 9,1 procentenheter till 24,7 procent.

Det politiska styret i Munkedals kommun har sett mycket osäkert ut efter det. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet ingick i förra veckan i ett valtekniskt samarbete i kommunen. Dessa partiet har dock ingen majoritet i kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Munkedal

Mer i ämnet