Foto: SVT

Kritisk mot Arbetsförmedlingens bemötande

Uppdaterad
Publicerad

Shahad Alhanoosh, 28, kom till Sverige från Irak för fyra år sedan som utbildad byggnadsingenjör med arbetslivserfarenhet. Något som byggbranschen i Sverige är i behov av. Men från Arbetsförmedlingen tycker hon inte att hon fick den hjälp hon hade önskat för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

När Shahad Alhanoosh kom till Sverige läste hon på SFI men träffade inte många svenskar. Sedan fick hon en dotter och blev mammaledig i ett och ett halvt år. Hon drömde om att jobba som byggingenjör men kände sig osäker på språket och om hon skulle klara av arbetet här.

– Jag var många gånger på Arbetsförmedlingen och frågade om praktikplats. Det finns många skillnader på att vara byggingenjör i Irak och i Sverige så jag ville först prova, säger Shahad Alhanoosh.

Val 2018 – #dinröst

Men någon praktikplats blev det inte genom Arbetsförmedlingen.

– De sa till mig: ”Du har en utbildning så varsågod och sök jobb”, säger Shahad Alhanoosh.

Försökte på egen hand

Hon gjorde några försök att få en praktikplats på egen hand men utan kontakter visade det sig svårt. Räddningen blev när hon i somras kom i kontakt med kvinnonätverket WOW i Halmstad, som har ett stort byggföretag som sponsor.

– Vi fick möjlighet att träffa Shahad, en utbildad byggingenjör, och erbjuda henne en praktikplats, säger Tommy Zryd, VD på byggföretaget MTA.

Han menar att det finns en hel del byggingenjörer bland nyanlända med hög kompetensnivå som inte tas tillvara. Shahad Alhanoosh har nu tre månader praktik på arbetsplatsen.  

– Planen är att hon ska få känna på miljön i svenska byggbranschen. Lära sig tekniken, språket och det lite annorlunda ledarskap som jag tror finns i Sverige, säger Tommy Zryd.

Privata initiativ behövs

Han menar ändå att kontakten med Arbetsförmedlingen fungerar bra och att företaget får förslag på praktikanter därifrån. Men han tror även det behövs privata nätverk som WOW och att företagare tar samhällsansvar och hjälper till för att nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden. Shahad Alhanoosh är nu ett steg närmare sin dröm.

– Mitt mål är att bli en duktig byggingenjör här i Sverige, säger Shahad Alhanoosh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet