Socialdemokraterna träffas i ett pressat läge

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen träffas Socialdemokraternas partistyrelse i Stockholm. Den senaste tiden har partiet rasat i flera opinionsundersökningar, men de ministrar som SVT Nyheter talar med vill inte tala om något krismöte.

– Det är ett nytt politisk landskap, det är rörigt, och att det går dåligt nu behöver inte betyda att det går dåligt i valet i september, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S). 

Socialdemokraterna har tappat ordentligt i de senaste veckornas opinionsundersökningar. I de senaste mätningarna från både DN/Ipsos och Sifo/SvD har partiet landat på mellan 24 och 25 procent, det lägsta väljarsymptierna hitills för Socialdemokraterna så här kort tid före ett val.

Ingen krisplan på dagordningen

Under fredagen träffas partistyrelsen på partihögkvarteret på Sveavägen, bland annat för att diskutera det politiska läget. Enligt uppgifter ska den kommande kriminalpolitiken och kulturpolitiken finnas på dagordningen, däremot ska det inte finnas några planer på att diskutera något som liknar en krisplan.

– Vi ska fortsätta satsa på de förslag som gör Sverige starkare, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Interna kritiker har tidigare sagt att man tycker att partiet på sistone fokuserat för mycket på att vara tuffa i migrationsfrågor. På eftermiddagen kom besked att partiet inte har några planer att ändra strategin inför valet i september:

– Vi står bakom vår strategi och nu kommer vi att fokusera betydligt mer på välfärden, det är ju den viktigaste delen i strategin, säger Pia Nilsson, riksdagsledamot från Västmanland till TT när hon lämnar partistyrelsens möte.

Vill övertyga de egna medlemmarna

På plats vid dagens möte är LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som sitter i partiets verkställande utskott. Enligt honom handlar det nu om att övertyga de LO-medlemmar som väljer mellan att rösta på Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna, ett parti som han menar har lyckats kapitalisera på många LO-medlemmars negativa framtidssyn.

– Man står och väger mellan att rösta på SD eller på S. Min uppgift är ju tydlig de kommande månaderna. Det är att se till att så många av de som möjligt till slut väljer att rösta på Socialdemokraterna, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet