SD:s andranamn i Växjö är under utredning Foto: Monika Bruhn / SVT

SD-ledamot utreds – fortfarande kvar på valsedlarna

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Petersson (SD) står som andra namn på listan till kommunfullmäktige i Växjö. Samtidigt utreds hon av partiets medlemsutskott.

Elisabeth Petersson (SD) i Växjö har fått ta emot kritik både utifrån och inifrån partiet. Bakgrunden är en artikel i Aftonbladet där hon gav sin syn på ”svenskhet”. Där avslöjades också att hon delat en länk till musik med texten ”Svenskar är vita och landet är vårt”.

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Kronoberg, Tobias Lindgren, sade i ett mail till SVT i fredags att Elisabeth Peterssons fall just nu utreds av partiets medlemsutskott. Under tiden delar partiet fortfarande ut valsedlar till kommunalvalet i Växjö där Petersson står som andra namn. Senast under under måndagen delades sedlar ut i kommunens äldreboenden enligt uppgift till SVT.

Val 2018 – #dinröst

Sedlarna blir inte ogiltiga

Om partiet skulle besluta sig för att ta bort Elisabeth Petersson ur sin kandidatförklaring kommer det alltså fortfarande finnas sedlar med hennes namn på i omlopp. Det är dessutom tveksamt om partiet hinner placera ut nya sedlar i kommunens vallokaler enligt personer inom partiet som SVT pratat med.

Men sedlarna kommer oavsett vad som görs fortfarande att vara giltiga.

– Om partiet väljer att ta bort hennes kandidatförklaring är hon inte längre valbar och om någon ändå personröstat på henne blir inte den rösten ogiltig, då tillfaller den partiet istället, säger Lars Aden Lisinski vid valmyndigheten.

Låsning av listan

Om ett partis lista är låst innebär det att ingen annan än de som står på listan kan väljas.

Skulle kandidatförklaringen inte ändras innan valet så kan politikern väljas in. Om partiet efterhand skulle välja att utesluta en politiker ur partiet så kan personen ändå behålla sin plats som politisk vilde.

Läs mer om hur kandidatförklaringen fungerar på val.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet