Partiledare Jimmy Åkesson (mitten) på plats i Örebro när Sverigedemokraterna startade sin valkampanj. Foto: SVT

SD tar sikte på vården inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Sverigedemokraternas partistyrelse besökte på torsdagen Universitetssjukhuset i Örebro. Visiten är en av flera på olika sjukhus under en pågående turné i landet. I samband med Örebrobesöket valde de att presentera sin valplattform och det var inte invandringsfrågan som låg i fokus.

Det var vid presskonferensen som hölls i partiets lokaler, strax innan besöket, som deras valkampanj nu kickades igång. Och det fokuserades tydligt på just vården som en av de viktigaste frågorna inför valet.

– Just nu så är vårdkrisen den största välfärdsfrågan. Både för oss och för människor i största allmänhet. Vi har enorma vårdköer idag och då passar det bra att presentera den i anslutning till ett sådant besök, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

Val 2018 Örebro

Men kan man prata om enorma vårdköer?

–  Vi har mellan 30-40.000 människor som har väntat på operation längre än vårdgarantins 90 dagar. Det är ju ingenting som tyder på att vi med nuvarande kapacitet  kommer att kunna beta av den, säger han.

Staten föreslås ta över ansvar

Sverigedemokraterna föreslår bland annat bland annat en förändrad, kortare vårdgaranti, höjd status för vårdyrken, bättre nationell samordning av vården. Bland annat föreslås att staten ska ta över huvudmannaskapet för hela, eller delar av sjukvården. Även frågan om rätten till heltid finns med.

– Om alla de i offentlig sektor som vill arbeta heltid också fick möjlighet att göra det, så pratar vi alltså om 20-25.000 årsarbetskrafter.

Hur ska ni lösa det här ekonomiskt i budgeten?

– De kortsiktiga insatserna att bättre koordinera och rätt till heltid, det är inga stora kostnader och på sikt är en fråga om rätt till heltid ett nollsummespel och någonting som till och med blir billigare, säger Jimme Åkesson (SD).

Inte orolig

Andra fokusområden i valplattformen handlar om integration – som partiet själva valt att kalla för sammanhållning, migrations- och asylpolitik samt kriminalpolitiken. På frågan om han är orolig för att andra partier nu lyfter deras hjärtefrågor om invandringspolitiken visar han sig inte vara bekymrad.

– Jag ska väl bejaka att även andra partier väljer att prata om våra frågor på vårt sätt, säger Jimmie Åkesson (SD).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet