Tågstationen i Kungsbacka. Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)Val 2018

Tågstationen upplevs som mest otrygga platsen i Kungsbacka

Publicerad

Nästan hälften, 49 procent, av Kungsbackaborna upplever att det finns platser i kommunen som är otrygga. Det visar polisens medborgardialog från 2017. Den plats som sticker ut och nämns flest gånger är tågstationen och resecentrum.

Kungsbacka station är en knutpunkt i Halland där mängder med människor passerar varje dag. Många är skolungdomar som åker till och från Göteborg. En som kommer till stationen med buss nästan dagligen är Jennifer Johansson. Hon går på gymnasiet i Kungsbacka.

– Stationen är trevlig på dagen när det är ljust. Men när det blir mörkt slänger man automatiskt en blick bakåt. Dessutom är det en massa folk som man inte känner till här. Så det blir otryggt, säger hon.

Skärmdump från Kungsbacka-polisens medborgardialog 2017. Foto: Polisen

”Kille sprang runt med kniv”

I medborgardialogen upplever nästan samtliga att stationen är som mest otrygg under kvälls- och nattetid. Andra menar att det inte är några större problem, exempelvis busschauffören Hans Ekström.

– Jag tycker det är helt okej, men det är klart att det har hänt grejer. För några år sen var det en kille som sprang runt med kniv här, men polisen lyckades gripa honom. Jag har aldrig själv varit inblandad i något, säger han till SVT Nyheter Halland.

Han tillägger att det mest är gap och skrik och att det brukar vara på fredagar och lördagar när folk har druckit alkohol och är på väg till in till Göteborg.

Skärmdump från Kungsbacka-polisens medborgardialog 2017. Foto: Polisen

Anmälningar av brott minskar

Medborgardialogen visar vidare att 45 procent är rädda för att de själva eller någon i deras närhet, främst barn, ska drabbas av ett brott i kommunen. Det gäller främst misshandel och olika typer av sexbrott.

Samtidigt visar statistiken över antalet anmälningar att de här brottstyperna minskar på Kungsbacka station. 2015 låg antalet våldsbrott på 18. Förra året hamnade den siffran på 14.

Detta kan jämföras med den närliggande stationen i Mölndal där siffran för anmälda våldbrott 2017 var 28. Även i Kungsbacka centrum anmäls fler brott.

Den enda brottstyp som egentligen anmäls i större utsträckning nu jämfört med tidigare på Kungsbacka station är narkotikabrott. 2015 låg antalet på 11 och under 2017 hade det stigit till 25.

Skärmdump från Kungsbacka-polisens medborgardialog 2017. Foto: Polisen

Sätter upp övervakningskameror

Viktigt att tillägga är att drygt en tredjedel av de som upplever att det finns otrygga platser i kommunen aldrig, sällan eller enbart några gånger per år faktiskt vistas på de platerna. Resten av de som svarat befinner sig där varje månad, vecka eller dag.

Politikerna tar den upplevda otryggheten på allvar. I våras röstade samtliga partier igenom att belysningen ska förstärkas och att övervakningskameror ska sättas upp i den gångtunnel som går under järnvägen. Detta blir då ett komplement till de övervakningskameror som redan finns i vänthallen och vid entréerna.

Vad ska man göra för att stationen ska bli mer trygg?

– Någon form av vakter skulle man kunna ha eller fler poliser som håller koll, säger pendlaren Jennifer Johansson.

SVT rapporterade · Prata med oss, Kungsbacka!

 
God förmiddag! I dag fortsätter vi vår valturné genom Halland. Våra reportrar Nadya Norton och Linda LC Berntsson besöker i dag Hylte kommun för att prata med er väljare. Vilken del av kommunen tycker ni att de ska besöka?
09.59
Att tågen stannar i Knäred och Veinge! Nu!
10.03
En av valfrågorna i Laholm som vi belyser lite extra idag är frågan om förtätning, det vill säga hur Laholm ska växa. Hur tycker du att staden ska växa?
 
Såhär skriver Anita Persson på vår Facebook:
”Vore Helgerån bygga i denna Gamla fina stad!!!! Är den inte KULTURBEVARAD??? Äldre kan nog ta bussen från utkanten av stan till centrum! Bara det finns bussar!”
11.57
Vår reporter Linda träffade på Sven Berggren som passade på att förtidsrösta på Mellby center eftersom han ska resa till Norge.
Vår reporter Linda träffade på Sven Berggren som passade på att förtidsrösta på Mellby center eftersom han ska resa till Norge.
12.01
Mats Kankainen, Skummeslövsstrand berättar varför han valt att förtidsrösta:
- Det är skönt att få det gjort och så vet jag inte om jag är hemma på valdagen.
Fråga: Varför är det viktigt att rösta?
- Det är viktigt att få sin åsikt hörd och på något sätt hjälpa till.
Mats Kankainen, Skummeslövsstrand berättar varför han valt att förtidsrösta: - Det är skönt att få det gjort och så vet jag inte om jag är hemma på valdagen. Fråga: Varför är det viktigt att rösta? - Det är viktigt att få sin åsikt hörd och på något sätt hjälpa till.
13.13
Att kommun här långsikta plan för Laholms Fotboll Klubb och en ny anläggning. Glänninge park är för lite och behövs renovering. Bättre kommun hjälp förening att hitta ny plats så kummon kan bygga på glänninge park i framtiden (8år). Plus hopptornet på glänningesjö ska upp nästa år.
13.13
Inga bilar på stranden. Det är förskräckligt!
13.27
Inga bilar på stranden, terrängkörningslagen ska följas...
Begränsa invånarökning i Laholm, expansion ska inte vara ett mål.
13.27
Varför är det en valfråga att tåg ska stanna i knäred, kommer detta bekostas av resenärerna från knäred?
14.14
Lennart Johansson som är röstmottagare i Laholms kommun berättar om hur det går till när man förtidsröstar.

Kungsbacka-polisens medborgardialog 2017

Visa
  • 902 personer svarade
  • 54 procent kvinnor
  • 45 procent män
  • 1 procent annan
  • Ålderspann från 5 till över 65 år
  • Flest (30 procent) svarade i åldersgruppen 36 till 50 år

Anledningen till att medborgardialogen från 2017 används som grund för den här artikeln beror på att versionen för 2018 ännu inte är sammanställd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet