Thunfors förlorade oppositionsrådsposten i Timrå: ”Det här sätter demokratin ur spel”

Publicerad

I Timrå grusades på måndagskvällen Timråpartiets hopp om oppositionsrådsposten.

Timrå kommun ska nästa år styras av Socialdemokraterna och Vänstern, tillsammans fick de 21 av de 41 mandaten i fullmäktige.

Största oppositionsparti brukar få posten som oppositionsråd i kommunen men 2016 ändrade allianspartierna på detta. Istället skulle den största oppositionsgruppen få posten.

Största gruppen

Timråpartiet med sina fyra mandat inledde efter valet en valteknisk samverkan med Liberalerna (två mandat) och Sverigedemokraterna, som är det största oppositionspartiet med sex mandat. Tillsammans har gruppen alltså tolv mandat och slog därmed Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna som tillsammans skrapat ihop åtta.

S och V deltog i valet

Men omröstningen i måndagens kommunfullmäktige slutade inte som Timråpartiet och dess allierade hade tänkt sig. Det tilltänkta oppositionsrådet, Robert Thunfors från Timråpartiet, fick se sig slagen i omröstningen. Detta eftersom ledamöterna från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte, som det är brukligt, lade ner sina röster. De deltog istället i processen att utse sin egen opposition.     

Vinnaren i valet av oppositionsråd blev nu moderate Tony Andersson med vinstsiffrorna 28-12. 

Timråpartiets Robert Thunfors var upprörd efter valet.
– Det här sätter demokratin ur spel, säger Thunfors till SVT Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Timrå

Mer i ämnet