Helene Håkansson, administrativ chef på landstinget och projektledare för sammanslagningen. Foto: SVT

Valet som har gått Blekingeborna förbi

Uppdaterad
Publicerad

Den första januari nästa år slås landstinget och nuvarande Region Blekinge ihop till en enhet och bildar en ny region. Sammanslagningingen kommer att ha en stor betydelse vid höstens val, något som många Blekingebor inte vet om.

Den nya organisationen kommer att heta Region Blekinge, där både landstinget och regionens två verksamheter samlas under ett tak och med gemensam politisk ledning.

Tidigare har allmänheten inte kunnat påverka den politiska ledningen inom Region Blekinge. Det innebär att Blekingeborna i höstens landstingsval kommer att rösta fram ett regionfullmäktige trots att det kommer att stå landstinget på valsedeln.

Val 2018 Blekinge

– Det är ett pedagogiskt problem att förstå, då det kommer att heta regionfullmäktige och regionstyrelse. Men det kommer att stå på valsedeln att det är val till landstingsfullmäktige och det är helt enkelt vår lagstiftning som är så, säger Helene Håkansson, administrativ chef på landstinget och projektledare för sammanslagningen.

”Har inte hört talas om”

Bland invånarna som SVT Nyheter Blekinge har pratat med är det inte många som känner till sammanslagningen vid årsskiftet.

– Det har jag inte ens hört talas om, säger Karlskronabon Tommy Carlsson.

– Region Blekinge vet man ju lite vad det är och vad landstinget står för, men inte att de skulle slås samman, säger Monica Norrman från Tving.

I landstingets uppdrag ingår i dag länets sjukvård och driften av Blekinge folkhögskola. Region Blekinge ansvarar för länets kollektivtrafik, kultur- och fritid och regional utveckling, där bland annat näringslivsutveckling, besöksnäring samt infrastruktur ingår.

Helene Håkansson ser framförallt en stor fördel med den nya organisationen.

– Det är framför allt mig som medborgare, att jag har möjlighet att påverka alla de här regionala uppdragen genom att jag väljer till en församling som har hand om alla de delarna, säger hon.

Inga stora besparingar

Landstinget har runt 5000 anställda och på Region Blekinge arbetar ett drygt hundratal personer. Men när dessa slås ihop kommer det inte att bli uppsägningar eller några större besparingar, enligt Helene Håkansson.

– Ett mål är att vi ska ha en effektiv och bra organisation som hanterar våra skattemedel så effektiv och bra som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet