Den enorma samlingen valrossar fångades på bild vid den årliga fotograferingen av havsdäggdjur i Arktis. Foto: AP Photo/NOAA

35.000 valrossar strandsatta

Uppdaterad
Publicerad

Just nu kämpar 35.000 valrossar för att hitta is som de kan vila på. En konsekvens av att havs-isen smälter undan i Arktis.

Den enorma samlingen valrossar fångades på bild vid en årlig fotografering av havsdäggdjur i Arkits.

– Vi fångade dem på bild vid Point Lay på en strand i nordvästra Alaska, säger Julie Speegle, talesperson vid NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) som gör den här typen av foto-inventeringar till nyhetsbyrån AP.

I brist på havsis i de arktiska vattnen hade den enorma massan valrossar tagit sig söderut och strandat i nordvästra Alaska.

Beroende av is

Till skillnad från sälar kan valrossar inte simma till havs hur länge som helst utan behöver is för att vila på. Men en allt mindre förekomst av sommarhavsis gör det svårt för valrossarna att hitta en viloplats.

Dessutom föder honorna sina ungar på is och använder isen som hopptorn för att dyka ner i vattnet efter sniglar, musslor och maskar.

– Det här är ett tydligt tecken på hur miljön i Arktis förändras dramatiskt. Valrossarna berättar nu för oss det isbjörnarna har symboliserat i så många år – att miljön i Arktis förändras extremt snabbt på grund av ett allt varmare klimat, säger Margaret Williams på Världsnaturfonden i Washington D.C. till nyhetsbyrån AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.