För tjugo år sedan fanns 1,5 miljoner assyrier i Irak. Men flykten började redan under diktatorn Saddam Hussein.

Iraks kristna har hamnat i kläm

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av extrema Isis offensiv i Irak förbereder sig nu det kurdiska självstyret i norra Irak för självständighet. Och därför går nu också kurdiska styrkor till offensiv för att få kontroll över oljefält och bördig jordbruksmark i gränsområden.

Niniveslätten, belägen mellan floden Tigris och det kurdiska självstyret, kallas för Iraks kornbod. Det är också det enda området i Irak där ickemuslimska grupper, framför allt kristna assyrier, är i majoritet. Centralregeringen i Bagdad lovade så sent som i januari att området skulle bli en egen provins.

Hamnar i kläm

Men nu när hela Irak hotar att falla samman passar kurdiska styrkor på att ta kontrollen över det bördiga området.  Iraks kristna assyrier hamnar därför i kläm mellan det extrema Isis offensiv och kurdernas ambitioner att utöka ett nytt självständigt Kurdistan.

Terroriströrelsen IS

För tjugo år sedan fanns 1,5 miljoner assyrier i Irak. Men flykten började redan under diktatorn Saddam Hussein. Och efter den amerikanska invasionen 2003 har ytterligare en halv miljon lämnat landet. I dag tros högst en halv miljon assyrier finnas kvar i Irak.

Lönnmord och mordbränder

På Niniveslätten bor fortfarande omkring 120 000 kristna assyrier. Men redan innan Isis offensiv har kurdiska politiker och krigsherrar försökt ta över kristna byar och landområden. Lönnmord och mordbränder har förekommit. Nu fruktar assyrierna att kurderna i skuggan av de dramatiska händelserna i resten av Irak kommer att sätta en slutgiltig punkt för de kristna assyriernas hopp om ett självstyre.

Nästan alla assyrier på Niniveslätten har anhöriga i USA, Sverige och – inte minst – i Södertälje.  Lämnar de kvarvarande assyrierna Niniveslätten blir det slutet för en sjutusenårig assyrisk närvaro i Ninive.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet