”Vem är jag att döma homosexuella?”

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus öppnade dörren för homosexuella präster i ett unikt uttalande i dag.

Under en presskonferens ombord på flyget tillbaka från Brasilien i dag räckte Franciskus ut en historisk olivkvist när han uttalade sig positivt till homosexuella präster inom katolska kyrkan.

– Om någon är homosexuell, söker efter herren och har rent uppsåt, vem är jag att döma? sa påve Franciskus.

Hans föregångare, Benedictus XVI, skrev 2005 under ett dokument som slog fast att män med ”djuprotade homosexuella tendenser” inte får bli präster.

”Ett litet pyttesteg”

Franciskus uttalande får dock inte förbundsordföranden på RFSL att jubla.

– Det är ett litet pyttesteg åt rätt håll, någon slags öppning för att homosexuella inte är in i själen onda, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL.

Påvens uttalande handlar om att vara homosexuell, homosexuella handlingar är fortfarande en synd. Homosexuella män som vill bli präster bör förlåtas för sina synder, sa Franciskus.

– Katolska kyrkan är en enorm maktfaktor i världen och tidigare har de tigit när det gäller övergrepp mot homosexuella och homofob lagstiftning. I det sammanhanget är det här lilla uttalandet bra. Men det säger ju något om deras tidigare uttalanden när det här känns som ett ställningstagande för homosexuella, säger Ulrika Westerlund.

Påve Franciskus sa även i dag att homosexuella bör bli accepterade i samhället och inte få en marginaliserad roll. Däremot motsatte han sig för vad han kallar gaylobbyn, skriver BBC.

– Problemet är inte att ha denna sexuella läggning, vi måste vara bröder. Problemet är lobbying av denna läggning.

Påven har tidigare klagat över en ”homosexlobby” i katolska kyrkans allra högsta ledning.

Franciskus sade också att kvinnor borde ges större utrymme i kyrkan, men att ”dörren är stängd” för kvinnligt prästerskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.