Carolina Paasikivi är högsta chefen i polisområdet Stockholm Syd och hon svarar på kritiken mot förundersökningen i Fittjafallet i Veckans Brott. Foto: SVT

Polischefen om Fittjamålet: ”En välsorterad kritik vi har fått”

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen i det uppmärksammade Fittjafallet har fått stark kritik. Inför hovrättsprövningen säger polischefen i området att det finns stor anledning till självrannsakan.

– Det är en välsorterad kritik vi har fått, säger Carolina Paasikivi i Veckans brott.

Inom kort ska den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja tas upp i hovrätten efter att tingsrätten friat de fem misstänkta männen. Domen har kritiserats, men har också fått beröm för att vara korrekt och pedagogisk. Och domaren i ärendet förklarar i Veckans brott att det inte gick att döma på annat vis. 

– Det finns brister som vi har sett i polisutredningen som har påverkat våra möjligheter att bedöma bevisningen som tillförlitlig och därmed fälla männen, säger Erica Hemtke, domare i ärendet. 

Gruppvåldtäkt i Fittja

”Vanligt polisiärt fel”

Enligt Leif GW Persson är det ett vanligt polisiärt fel att man slarva med förundersökningar och han tycker att tingsrättens dom är förenlig med den gällande lagstiftningen.

– Jag har inga problem med domen. Problemet är ett annat: domen berättar inte sanning om vad som hände, utan man har gjort väsentliga missar och slarvat med dokumentationen. Men det är inte första och sista gången det händer, säger han i programmet. 

Polischefen i området där förundersökningen har gjorts håller med om kritiken som har lyfts mot utredningen.

– Vår förmåga att dokumentera på ett korrekt sätt brister ofta och det kämpar vi verkligen med, säger Carolina Paasikivi, högsta chefen i polisområdet Stockholm Syd, i Veckans brott.

Känner du att ni har svikit kvinnan i fallet? 

– Det finns anledning att vara kritisk till delar av utredningen. Men vi hade inte drivit den här utredningen under ett år om vi inte hade trott på kvinnan, säger hon. 

Hur ska ni bli bättre på att utreda anmälningar om våldtäkt då? 

– Man ska komma ihåg att det ofta är ord mot ord och det ska mycket till för att fälla en person. Men det finns en rättspolitisk diskussion som drivs framåt mot att brottsoffer fortsätter att anmäla, och det driver oss till att bli bättre, säger Carolina Paasikivi. 

Svårt dömas för våldtäkt

I dag är sannolikheten rätt låg att en person döms för en våldtäkt i Sverige. Enligt GW Persson rör det sig om ungefär 10 procent av alla anmälda våldtäktsbrott, berättar han i programmet. 

– Att de andra 90 procenten skulle vara påhittade är svårt att tro. Men det är delvis vår egen skuld att vi byggt en lagstiftning som är minst sagt svårbedömd och leder till att ord står mot ord i slutändan, säger han.

Se veckans brott här i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet