• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hotfulla meddelanden mot tingsrätten efter Fittjadom

Publicerad

Södertörns tingrätt har mottagit flera hotfulla mejl efter den friande domen i målet om den uppmärksammade misstänka gruppvåldtäkten i Fittja.
– Jag har varit här i snart sex år och aldrig varit med om något liknande, säger Petra Lundh, chef för Södertörns tingsrätt.

I december förra året friades fem män som stått åtalade för en misstänkt gruppvåldtäkt i en trappuppgång i Fittja, sommaren 2016. Domen har rört upp mycket känslor, och enligt Södertörns tingsrätt har man mottagit ett 25-tal hatiska och hotfulla mejl. Något som P4 Stockholm var först att berätta om.

Utdrag ur några av meddelandena till tingsrätten:

”Hoppas era döttrar eller flickvänner blir brutalt våldtagna och misshandlade nästa gång”

”Vi kommer snart ta lagen i egna händer”

”Uppviglade allmänheten”

Domen fick stor medial uppmärksamhet och chefen för Södertörns tingrätt, Petra Lundh, är kritisk till rapporteringen som hon menar inte varit tillräckligt nyanserad. Hon är även kritisk till hur målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz uttalade sig efter att domen fallit.

– Den här domen är en skam för vårt rättssystem. Det här är en av de absolut värsta gruppvåldtäkter som jag jobbat med på 26 år, sade målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz då.

Petra Lundh, chef för Södertörns tingsrätt.

– Ibland tror jag inte att man funderar över vilka följder ett sånt här uttalande kan få. Jag tror att många i allmänheten fick uppfattningen att vi var helt fel ute, var partiska och hade dömt fel. Uttalandet uppviglade allmänheten att komma in med de här synpunkterna, säger Petra Lundh.

Men ska inte Massi Fritz som målsägarbiträde kunna uttala sig och vara kritisk mot domen?

– Det är väl självklart att man kan vara kritisk mot domen men jag känner bara att man ska vara försiktig med hur man uttalar sig.

SVT Nyheter Stockholm har sökt Elisabeth Massi Fritz, men hon har inte varit tillgänglig för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet