126 nobelpristagare riktar krav för att rädda världen inför G7-mötet. Foto: EPA/NEIL HALL/INTERNATIONAL POOL

126 Nobelpristagare: G7-ledarna måste rädda världen

Uppdaterad
Publicerad

Inför G7-toppmötet har rekordmånga nobelpristagare skrivit på ett upprop riktat mot världsledarna. Utan snabba politiska beslut riskeras mänsklighetens framtid anser forskarna. Se kraven i klippet.

”Mänskligheten tar en kolossal risk med vår gemensamma framtid” anser 126 nobelpristagare i ett upprop inför G7-mötet i helgen i Storbritannien. Pristagare som Dalai Lama, Steven Chu, Shirin Ebadi, Jennifer Doudna och Alice Munro har skrivit på.

Budskapet är att tiden rinner ut för att undvika oåterkalleliga förändringar för våra samhällen och jordens biosfär och det krävs nu snabba och kraftfulla politiska beslut.

Nobelpristagarnas krav till G7-ledarna kan sammanfattas i följande punkter:

  • Halvera koldioxidutsläppen till år 2030 och stoppa förlusten av biologisk mångfald.
  • För att undvika nya pandemier måste politikerna satsa på ”one health” alltså en god hälsa för all människor också i fattiga länder och för både vilda och tama djur.
  • Den ekonomiska ojämlikheten inom länder och mellan fattiga och rika nationer behöver minskas.
  • Teknologisk utveckling bör styras mer mot global hållbarhet framöver. Forskare, stat och företag behöver samarbeta om detta.
  • Samhället måste snarast agera för att motverka industrialiseringen av felinformation på nätet och i medier.
  • Både barn och vuxna bör utbildas i vad som är bevisat, om forskningsmetodik och vetenskaplig konsensus för att för att kunna driva politisk och ekonomisk förändring baserad på fakta.

Kraven formulerades på nobelmötet Our Planet, Our Future i slutet av april 2021. Se medicinpristagaren Richard Roberts formulera sin version av vad G7-ledarna måste besluta om i helgen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.